Praha 3 zřídila novou pozici romské poradkyně. Pomůže s hledáním bydlení a dalšími problémy

11. únor 2022

Romové se v Praze setkávají s diskriminací hlavně při hledání bydlení. Upozorňují na to organizace, které jim pomáhají. I z toho důvodu Praha 3 zřídila úplně novou pozici romské poradkyně, která má této menšině pomoct s řešením různých životních situací.

Čtěte také

„Dluhy nemám, ale i tak nás nechtějí,“ konstatuje paní Jolana. Má čtyři děti, nejstarší dcera studuje na Univerzitě Karlově. Za posledních pět let se rodina stěhovala čtyřikrát. Nyní bydlí v budově, která nutně potřebuje rekonstrukci. „Tady nás vytopili, sháním bydlení, ale nemám šanci.“ Podle Markéty Henzlové, koordinátorky projektu Férové bydlení v organizaci R Mosty, mají podobné zkušenosti i další Romové.

Stejně jako u majoritní společnosti, také u romských obyvatel bytů vždy záleží na konkrétním chování jednotlivce nebo celé rodiny. Dle zkušeností Markéty Henzlové a dalších lidí, kteří se věnují této problematice, ale Romové narážejí na xenofobii a rasismus. Právě s bydlením má pomoct i nová romská poradkyně Prahy 3 Veronika Polášková. Další velká témata jsou dluhy, zápisy do škol nebo hledání práce.

„Je to také o doprovodu těch lidí, protože přicházejí s tím, že se setkávají s nějakou diskriminací, třeba na Úřadu práce,“ popisuje nová poradkyně. Pozice je unikátní tím, že se soustředí pouze na tuto menšinu a je s ní spojené i vzdělávání v zahraničí. Projekt romské koordinátorky je hrazený z Norských Fondů.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio