Praha podepsala smlouvu s dánským studiem BIG. Do finálního návrhu Vltavské filharmonie se zapojí i veřejnost

12. říjen 2022 08:55

Zástupci hlavního města Prahy uzavřeli smlouvu o dílo s dánským studiem Bjarke Ingels Group (BIG), autorem vítězného návrhu Vltavské filharmonie. Ti budou mít nyní devět měsíců na dopracování soutěžního návrhu do podrobné architektonické studie. Do tohoto procesu se opět může zapojit veřejnost, participace návrhu začne příští týden.

Předmět smlouvy zahrnuje vytvoření architektonické studie, projektové dokumentace, výkon inženýrské činnosti, autorského dozoru a veškeré související činnosti.

Čtěte také

„Od vyhlášení výsledků architektonické soutěže letos v květnu jsme ušli pořádný kus cesty. Podařilo se nám získat změnu územního plánu a dostali jsme podporu od zastupitelstva i rady města v pokračování projektu. A podpis smlouvy je korunou těchto klíčových milníků,“ komentuje situaci Petr Hlaváček z hnutí STAN, náměstek primátora pro územní rozvoj.

Otevírá nám dveře k dopracování finálního návrhu Vltavské filharmonie do podrobné architektonické studie, která bude základním kamenem pro zpracování projektové dokumentace a získání potřebných povolení. Zahájení stavby by mělo proběhnout v roce 2027,“ dodává.

Své slovo má i veřejnost

Do první etapy, dopracování soutěžního návrhu do podrobné architektonické studie, bude zapojena také veřejnost, a to hned z počátku celého procesu. Od pondělí 17. října do středy 26. října je možné navštívit participační kontejner na Strossmayerově náměstí.

Ve středu 2. listopadu je pak v Centru architektury a městského plánování (CAMP) připraveno setkání a diskuse se zástupci autorskému týmu z ateliéru BIG. V rámci participačních aktivit se budou moci zájemci zapojit do zpřesnění podoby veřejných prostranství a veřejných části budovy tak, aby tyto prostory co nejlépe odpovídaly potřebám jejich budoucích uživatelů.

„Mimo participace s veřejností nyní probíhají také jednání s budoucími uživateli budovy, tedy s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a Městskou knihovnou v Praze,“ doplňuje Martin Krupauer, vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie.

Vltavská filharmonie, která v budoucnu vyroste v pražských Holešovicích, bude moderním kulturním centrem se třemi vysoce kvalitními koncertními sály. Návštěvníci zde naleznou také kreativní hub – hudební oddělení Městské knihovny v Praze, vzdělávací a multifunkční prostory pro využití školami, kroužky či jednotlivci z řad široké veřejnosti.

Nebude chybět ani střešní restaurace. Harmonogram projektu je navržený tak, aby se mohlo začít stavět v roce 2027 a budova byla dokončena v roce 2032. První návštěvníci by tedy mohli do prostor Vltavské filharmonie vstoupit za deset let.

zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio

Související