Praha znovu nerozhodla o osudu Opencard. Společnosti EMS už ale dochází trpělivost, hrozí, že přestane systém podporovat

22. leden 2015
Zprávy

Týden na rozmyšlenou si Praha vzala na to, aby prostudovala nabídku na další fungování Opencard, kterou ji předložila společnost eMoneyServices. Ani tentokrát se ale ona a hlavně ani Pražané jasného rozhodnutí o budoucnosti projektu nedozvěděli. Jednání přitom stojí na mrtvém bodě už více než rok.

„V současné době neexistuje žádný smluvní rámec na podporu Opencard. To znamená, že naše společnost podporuje systém Opencard z dobré vůle bez příslušné finanční odměny,“ mluvčí společnosti EMS Martin Opatrný opakuje to, co už Praha dávno ví. Smlouvy mezi ní a městem i Dopravním podnikem totiž dávno vypršely.

Praha tak používá něco, za co už nějakou dobu neplatí. Roste tak nejen dluh města, ale také nespokojenost společnosti eMoney Services jako vlastníka licence. Jeho zástupci předminulý týden předložili novému vedení města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou z hnutí ANO model, jak by projekt Opencard mohl fungovat.

„V tuto chvíli je obrovský rozdíl mezi tím, co Opencard dělá a co umí. Umí po technické stránce daleko víc, než dělá. Tím nejjednodušším, co by se dalo spustit zcela okamžitě, je celá řada služeb, například parkování. V momentě, kdy by se spustil e-shop, bylo by snadné ty prostředky na kartu dálkově nahrát,“ jmenuje Martin Opatrný některé z možností, které EMS Praze představila.

Název Opencard získal za léta své existence tak negativní podtext, že si jakékoli další rozhodnutí chce současné vedení města pečlivě rozmyslet.

„Je to komplikovaný projekt a nelze se k tomu vyjádřit jednoznačně. Nicméně můžu říct, že jsme se nabídkou eMoney Services pečlivě zabývali. Ještě probíhají analýzy a myslím si, že se k tomu radní ještě ani nevyjádřili. My k tomu určitě přijmeme stanovisko, ale zatím musíme zvážit všechny alternativy, které jsou ve hře,“ nechtěla ani po týdenním timeoutu k nabídce EMS nic moc konkrétního říci primátorka Adriana Krnáčová.

Předseda pirátů Jakub Michálek, který na magistrátu zasedá v komisi pro informační technologie, vidí úskalí právě v zapojení komerční sféry. „Masivní zapojení komerčního sektoru způsobuje celou řadu otázek, které je potřeba si ujasnit v rámci hlavního města,“ uvedl.

EMS dochází trpělivost

Jenže na zvažování pro a proti už Praha moc času nemá. EMS dochází trpělivost a pokud na příštím jednání rady nepadne alespoň nějaké stanovisko a záruka, jsou podle Martina Opatrného rozhodnuti z projektu odejít. To by v praxi znamenalo, že by systém ztratil technickou podporu a jakýkoli problém by neměl, kdo řešit. Podle EMS by tak systém pomalu, ale jistě zkolaboval. Za jak dlouho, jestli v řádu měsíců, týdnů nebo dokonce dnů a hodin, prý přitom není schopný nikdo říci.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu