Test pítek v centru Prahy. Víte, kde zahnat žízeň?

1. červen 2018
Zprávy

Teploty rostou a s nimi i žízeň. V metropoli funguje více než padesát pítek. Víte, kde se například osvěžit v Praze 1? A v jakém stavu pítka jsou?

Trasa z Hlavního nádraží na Staroměstské náměstí je turisticky oblíbená. Právě tuto trasu jsme se rozhodli otestovat. Na stránkách Prahy 1 píší, že zde najdete 4 pítka. Ve Vrchlického sadech, ve Františkánské zahradě, na Jungmannově náměstí a v Jilské ulici.

Hledání ve Vrchlického sadech proběhlo neúspěšně. Ani před hlavní budou nádraží, u sochy Wodroowa Wilsona nebo směrem k dětskému hřišti nebylo pítko nalezeno.

Ve Františkánské zahradě oproti tomu nebloudíte a pítko najdete velmi snadno. Je totiž zakomponované do skulptury, která stojí uprostřed zahrady. Pítko je čisté a voda, která je brána z vodovodu, osvěží a chuťově je v pořádku.

Pítko

V pořadí třetí napajedlo se vyskytuje na Jungmannově náměstí, blíže k Václavskému náměstí. Jeho stav není tak perfektní jako ve Františkánské zahradě, vypadá ale čistě.

Pítko

Poslední pítko se nachází v Jilské ulici. Zelenou pumpu najdete naproti kostelu mezi lavičkami. Pozor, je lehké ho přehlédnout. Vypadá totiž spíše jako hasičská pumpa. Navíc je pokreslené graffity a polepené samolepkami. Toto pítko bylo ze tří nalezených v nejhorším stavu. Svým vzhledem za prvé nelákalo k napití, a za druhé z něho trčela hadice, která nevypadla zcela čistě. Na osvěžení v největším parnu nebo načepování vody do láhve ale toto pítko postačí.

Pítko

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové se všechna pítka pravidelně 1 krát měsíčně kontrolují a voda z nich je pitná.

autor: Lenka Vrzalová
Spustit audio

Více z pořadu