Pražané koupí kapry asi na 300 místech

18. prosinec 2002

Zhruba na třech stovkách prodejních míst budou moci letos Pražané pořídit kapra pro vánoční stůl. Zatím je přihlášeno 262 míst a na Státní veterinární správu přicházejí další žádosti. Někde už prodavači vánoční kapry nabízejí. Většina prodejních osvědčení je však datována až od pondělí 23. prosince.

Vánoční kapři by letos měli v Praze stát zhruba stejně jako v loňském roce, případně o dvě až tři koruny na kilogram víc. Ryba pro tradiční vánoční menu by měla přijít podle prodejců v průměru asi na 75 korun za kilogram. Kolik zákazník přesně zaplatí, však bude záležet na kategorii kapra i na místě nákupu.

V souvislosti s podezřením z kontaminace způsobené srpnovými povodněmi provedly státní veterinární ústavy opakovaně vyšetření a nezjistily nežádoucí obsah cizorodých látek, a to ani u kaprů z řek. V žádném z vyšetřených vzorků nebyla zjištěna hodnota překračující hygienické limity. Prodejci musejí vedle zdravotní nezávadnosti nabízeného zboží také splnit podmínky pro prodej a případné usmrcování, které jim stanoví příslušná okresní nebo městská veterinární správa.

autor: red
Spustit audio