Před 100 lety vznikla Velká Praha. Díky výstavě v Mánesu poznáte, jak se město měnilo a rostlo

20. září 2022 09:00

Přesně 1. ledna 1922 se k Praze připojilo 37 nových měst a obcí. Vznikla tak Velká Praha. Její prudký a všestranný rozvoj mapuje výstava, kterou najdete ve Výstavní síni Mánes.

Sloučení Prahy s předměstími znamenalo vznik jednoho silného a funkčního města – takzvané Velké Prahy. Sto let vývoje našeho hlavního města přibližuje expozice, kterou můžete navštívit až do 9. října.

„Základem té koncepce bylo nějakým způsobem ukázat, co to sjednocení bylo za počin,“ vysvětluje kurátor projektu, architekt Ondřej Šefců. Ambicí tvůrců výstavy je dostat se pod povrch zažloutlých fotografií a učebnicových citátů z historie.

Zajímavým rysem výstavy jsou třeba plány na projekty, které se nikdy nezrealizovaly. „Nacistický projekt na obrovskou monumentální třídu, po které měly chodit ty hajlující davy, a vedla by od Hlavního nádraží směrem na náměstí Republiky. Tam vadil Obecní dům, to byla pro nacisty zvrhlá secese, takže měl být zbouraný. Místo toho měla stát taková neoklasicistní architektura, máme tady výkres,“ popisuje Ondřej Šefců.

„Totéž 50. léta Stalinův pomník a proti němu překážela Pařížská třída. Takhle se dá pokračovat dlouho a to je tady jenom taková ochutnávka,“ dodává s tím, že Praha má velké štěstí, že nebyla zničena válkami ani bezohlednými zásahy.

Poslechněte si celý rozhovor o výstavě Velká Praha 1922-2022, Zrození velkoměsta.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související