Přesně 140 let od narození putujeme po stopách malíře, grafika, řezbáře i spisovatele Josefa Váchala

23. září 2024

V necelé hodince nás na rozhlasových vlnách čeká trasa dlouhá zhruba 140 kilometrů - trasa s řadou zastávek i odboček. S Hanou Klimešovou, kurátorkou Portmonea v Litomyšli, vám přiblížíme neobvyklou cestu, kterou se už vydalo mnoho zájemců o dílo nekonformního umělce a zároveň nadšenců pro pěší toulky se zajímavým cílem.

A z Litomyšle vyrazíme přesně v den, kdy se nejen malíř, grafik, ale také ilustrátor, sochař, řezbář i spisovatel, básník a mystik Josef Váchal před 140 lety narodil. A projdeme trasu 140 km v den 140 narozenin.

Čtěte také

Že jste toho zatím moc o Josefu Váchalovi neslyšeli? I to se budeme snažit při našem rozhlasovém putování napravit. A pokud jde o trasu pěší cesty - povede z Litomyšle přes Poličku, Jimramov, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou směrem na Krucemburk a přes Hlinsko a Vysoké Mýto zpět do Litomyšle.

Zdá se vám to dálka? Mně také - ale že tento okruh je možné ujít i dnes za 4 dny, tak jako ho prošel Josef Váchal a jeho přátelé v srpnu roku 1921, to vám poví právě Hana Klimešová. Kurátorka Portmonea trasu pěšky prošla - jak se jí tehdy šlo a co radí všem, kteří by rádi čtyřdenní zážitky na cestách vyzkoušeli, uslyšíte v dalším dílu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem.

Cestopisák aneb Vandrovní knížka

Povíme vám také víc o unikátním "průvodci" pro všechny cestovatele po stopách Josefa Váchala. Jeho "Cestopisák" - asi jeden z našich nejstarších komiksů, který můžete vidět i na fotografii je neuvěřitelně zajímavým deníkem, který v mnoha detailech ilustruje cestu nejen Josefa Váchala, ale i jeho přátel - knihtiskaře Josefa Portmana a malířky a grafičky Anny Mackové.

Pas poutníka a Glejt

S Hanou Klimešovou vám také přiblížíme Pas poutníka, do kterého můžete získávat na určených místech trasy ojedinělého putování zvláštní razítka a také Glejt, který vám potvrdí dodržení pravidel pro tuto nevšední cestovatelskou hru.

Cestou k Jimramovu

A co víc - ti kteří trasu z Litomyšle Pardubickým krajem a Žďárskými vrchy na Vysočině projdou si dokonce mohou s podobnými nadšenci jak pro pěší túry, tak pro nekonvenční umění Josefa Váchala, vyměnit zážitky při společném setkání.

Co uvidíte v Portmoneu...

Muzeum, které jen tak neuvidíte, vám podrobněji představíme na rozhlasových vlnách.

Čtěte také

Proto jen stručné shrnutí - je to z pohledu z ulice domek malebně vypadající domek, který ale skrývá možná i pro někoho šokující interiér. Čerti, tajemno, barvy, mystika, tajemno, pohádky - v každém případě provokace fantazie.

Jak na stěnách domu, které vyzdobil svým neopakovatelným stylem Josef Váchal, tak na jeho pojetí nábytku. Když si prohlédnete dům, kam míří turisté i z Austrálie nebo Japonska, ještě než se vydáte na cestu po silnicích, polních cestách i hrázích rybníků, máte čtyři dny si o všem v klidu popřemýšlet.

… a co na cestě

I když možná ne tak docela. S naší průvodkyní po stopách Josefa Váchala vám totiž přidáme i pár tipů na zajímavá zastavení. Hana Klimešová souhlasila, že jich se bezpočet - v Jimramově jsou stopy autora Broučků Jana Karafiáta, i třeba bratrů Mrštíků. A bude vám tak i jasné, proč můj cestovatelský kufřík skrýval tentokrát v Litomyšli i Kávu Maryša.

Razítka z cest zase připomněly pasy z turistických tras v Jižní Koreji. Ale zastavíme se v rozhlasovém putování také v Poličce, Krucemburku, Hlinsku nebo ve Vysokém Mýtě.

Dnešní silnice a kousek vlakem

Nevšední díl pořadu "Na cestách" vám při rozhlasovém putování po stopách Josefa Váchala poodhalí i zákulisí připrav tras pro dnešní poutníky.

Čtěte také

Ty jsou přece jen trochu upravené vzhledem k naprosto jiným podmínkám na silnicích a cestách za uplynulých víc než 100 let. Ale například tři krátké úseky vlakem odpovídají realitě, i Josef Váchal a jeho přátelé si železnicí při cestě pomohli.

Víc už ale prozrazovat z rozhlasového cestování s Hanou Klimešovou nechci - poslechněte si pořad a třeba vás budeme inspirovat alespoň k cestě do Litomyšle, kdybyste se na 140 km po stopách Josefa Váchala necítili.

Nalaďte si Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice v pondělí po zprávách v 18:00 nebo si nás najděte v audio archivu pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem".

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související