Přežila pád Trojské lávky a po více než čtyřech letech se sem teď vrátila. Znovu našla odvahu novou lávku přejít

10. leden 2022

Ani více než čtyři roky po zřícení Trojské lávky v Praze neurčily soudy viníka neštěstí. Konstrukce se zřítila 2. prosince 2017, zranění tehdy utrpěli čtyři lidé, vážné následky má dodnes třeba paní Olga. Ta už ale zásadní krok k vlastnímu uzavření hrozivého příběhu udělala. Vůbec poprvé se totiž odhodlala na lávku do Tróji vrátit.

Čtěte také

„Dvakrát jsme byli pod lávkou a nikdy jsem nenašla odvahu na ní vstoupit, na tu novou, takže dneska je to poprvé, co jdu. Já jsem si prostě řekla, že už musím překonat některý bloky a některý překážky, že to nejde takhle,“ popisuje své pocity po prvních pár metrech na dřevěné podlaze nové Trojské lávky paní Olga.

Opřená je o hůl a doprovází ji kromě přátel taky partner Petr, další ze zraněných ze zřícení lávky. Zdánlivě to vypadá, že se Olga k prvnímu kroku moc přemlouvat nemusela. „Je to lepší, protože je to jiné. Je tma, naštěstí, a je to z druhé strany. Je teda stejná zima, jako byla tenkrát. Ale zatím, jak se blížíme k té řece, tak mi to nejde úplně...“ svěřuje se.

Sama by sem nešla

Přesné místo nehody si nevybavuje. „Já si to nepamatuju, já jsem se vzbudila za 14 dní v nemocnici, ale stalo se to až na konci na protější straně, my jsme spadli na ostrov.“ I přes hrůzné zážitky a vážná zranění a z nich vyplývající omezení, je usměvavá, veselá a působí spokojeným dojmem. To je podle paní Olgy zásluha třeba i kamaráda Pavla, který vycházku na lávce zorganizoval. Sama by prý nešla. „Ta chuť žít je veliká. A za tu dobu, co se vídáme po tom pádu, tak ten úsměv je stejný. Je to zázrak a motivace pro lidi překonávat věci, které nejsou někdy jednoduché,“ myslí si Petr.

I když si paní Olga nebyla jistá, jestli lávku nakonec dokáže přejít, ocitá se na jejím konci. „No vždyť jsme to prokecali, ale nemyslete, že to nevím. Vím, že to jdeme! No nedýchá se mi dobře, mám trochu stažené vnitřnosti.“

Podle paní Olgy se ji podařilo lávku přejít i díky tmě a jiným podmínkám, než které panovaly během zřícení původního mostu

A zatímco paní Olga mohla s přáteli a partnerem Petrem přípitkem oslavit úspěšný přechod po mostě, soudní určení viníka pádu Trojské lávky má pokračovat 20. ledna. Několikrát už muselo být jednání odročeno, protože se omluvil klíčový soudní znalec Jaroslav Marek. Naposledy už mu soud omluvenku ani neuznal. Na přímé telefonické dotazy o další účasti Jaroslav Marek odpovídat nechtěl.

Pro paní Olgu ale výrok soudu prý zásadní není. „Pro mě bych řekla, že je důležitější dnešek, než to jak dopadne soud. To, že jsem nakonec našla odvahu tu novou lávku přejít, že je to pro mě takový bod zlomu. A že to můžu tím nějak uzavřít.“ Paní Olga nakonec s úsměvem zvládla přejít novou Trojskou lávku tam i zpátky, znovu už se tam ale prý asi nevydá.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio