Příští týden břevnovský masopust

28. leden 2005

V pražském Břevnově se začátkem února uskuteční jedenáctý ročník masopustu. Snahou organizátorů, kterými jsou radnice Prahy 6 a Spolek břevnovských živnostníků a podnikatelů, je udržovat tuto prastarou tradici na území šesté městské části. Masopustní veselice se bude konat od 4. do 5. února, informoval mluvčí radnice Martin Šalek.

Masopustní průvod masek se sejde 4. února v 15:00 u zrekonstruované kapličky poutní cesty před hotelem Pyramida v Břevnově. Průvod, nad kterým převzal záštitu starosta Tomáš Chalupa (ODS), půjde Bělohorskou ulicí a skončí kolem 16:30 před kulturním domem Kaštan. Tam bude tradičně pochována basa. V procesí nebude chybět folklórní soubor Mateník a kapela Břevnovanka. Následující den se bude konat od 20:00 v restauraci Na Ořechovce Masopustní bál. Hlavní téma pro masky v průvodu i na bále je "na českém dvorku".

Třídenní masopustní svátek předcházel popeleční středě, kterou začínal čtyřicetidenní půst končící o Velikonocích. Přípravě na masopust mnohdy předcházela zabijačka, tradičním jídlem byla vepřová pečeně se zelím. Tento den měl člověk co nejvíce jíst a pít, aby byl celý rok při síle. Hlavní masopustní veselí začínalo v neděli bohatým obědem. Následovala zábava s tancem, která pokračovala až do pondělí. Celý masopust vrcholil v úterý, kdy se konaly průvody maškar a divadelní představení.

Spustit audio