Prolustrujte si svého obchodního partnera, snáze tak nenaletíte podvodníkovi

9. říjen 2014

Odhalit nekalého podnikatele či firmu je možné. Jakým způsobem? O tom jsme si v pořadu Třináctka Plus povídali s Jaroslavem Holým, marketingovým ředitelem společnosti IMPER CZ, která provozuje veřejnou databázi firem Detail.

V ČR je aktuálně zaregistrováno přes 2,7 milionu firem. Informace o nich z veřejných i privátních zdrojů najdeme, a to zdarma, právě na stránkách serveru Detail.cz, abychom si mohli prolustrovat firmy, se kterými spolupracujeme (cestovku, řemeslníky, dodavatele plynu, sousedy atd.).

„Detail vznikl právě proto, abychom podpořili transparentní podnikatelské prostředí, abychom zamezili nekalým praktikám, případně s nimi nějakým způsobem pracovali. To znamená, že každá firma má aktivní názvy statutárních orgánů a když si na tuto firmu kliknete, objeví se vám i historie těchto orgánů, v jakých firmách byla či je zainteresována a jak ty firmy dopadly," vysvětluje jeden ze způsobu zjišťování serióznosti firem Jaroslav Holý.

Podobným způsobem se dá zjistit i solventnost firmy, majetkové provázání, doba jejího působení na trhu, jaké zakázky už realizovala, s jakým výsledkem, jakých konkurzů se zúčastnila, jaké získala dotace, v jakém kontextu se o ní psalo či mluvilo v médiích apod.

V podnikání je totiž zcela zásadní znát své obchodní partnery, posbírat si o nich co nejvíce relevantních informací. Stejně by lidé měli postupovat i ve svých soukromých záležitostech. Češi se ale podle Jaroslava Holého zatím výhody online nástrojů nenaučili dostatečně využívat.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.