Putování po pražských kavárnách. Vydejte se s námi za vůní kávy

I malé nuance v pražení kávy udělají poměrně velký chuťový rozdíl, vysvětluje spolumajitel pražírny a kavárny Petr Slepánek

Když se řekne Kofárna, znalcům bude hned jasné, o čem je řeč. Jde o výběrovou kávu praženou v bývalé kovárně v Úhonicích u Prahy a podávánou v kavárně na Újezdě. 

„Pro zákazníky máme na výběr vždycky jedno ovocnější espresso a druhé tradičnější, ale obojí není příliš pražená káva. Když v té tradičnější kávě z Brazílie ucítíte čokoládu, oříšky, tak je to typická chuť té dané odrůdy a té lokality,“ popisuje Petr Slepánek, spolumajitel kavárny Kofárna.

Před osmi lety ji založil s dalšími společníky. Tehdy už více než rok fungovala jejich vlastní pražírna. Chuť jejich kávy je výsledkem experimentování.

„Je to trochu alchymie nebo taková chemická laboratoř, než na to přijdete, tak to trvá několik pokusů. Samozřejmě my už jsme v tom dneska rychlejší, ale opravdu to není jen tak, i malé nuance v tom pražení udělají poměrně velký chuťový rozdíl.“

Ochutnávka kávy z Peru je podle Petra Slepánka důkazem, že pražení je delší proces. „To je testovací pražení, u této kávy jsme ještě nestanovili úplně přesný způsob pražení, ale už je ta káva dobrá.“

Jak chutná káva z Kolumbie, která prošla extrémním zpracováním a byla po sběru 200 hodin fermentovaná? A patří podle něj do výběrové kávy mléko? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.