Rychlé tagliatelle s pestem z medvědího česneku s opečenou slaninou a smetanou

30. březen 2020

Kuchař Pavel Václavík hledá při vaření inspiraci hlavně v regionu Valašska. Rád používá i suroviny, které se svými lidmi sbírá v tamních lesích a na loukách - například medvědí česnek, který použijete v dnešním receptu.

Suroviny:

330g hladké mouky
3 vejce 
150 g slaniny
250 ml smetany
medvědí česnek
slunečnicový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Lístky medvědího česneku opláchněte, osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem, solí a pepřem. Pesto dejte do skleníčky a zavíčkujte. V lednici tak vydrží celý rok.

2. Do kotlíku odvážte mouku, rozklepněte 3 vejce a propracujte do hladka. Nechte odpočinout v lednici.

3. Z hotového těsta vyrobte těstoviny - pokud nemáte strojek na těstoviny, těsto nakrájejte na dlouhé nudle.

4. Uvařet těstoviny v osolené vodě.

5. Na pánví orestujte nakrájenou slaninu a přidejte uvařené tagliatelle. Podlijte smetanou a popřípadě i vodou, ve které jste těstoviny vařili.

6. Zlehka opepřete a přidejte 2 lžičky pesta z medvědího česneku. Povařte dohromady asi 2 minuty.

7. Naservírujte do talířů a posypte sýrem.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.