Sledování mobilu a sluchátka v uších je největší nešvar chodců, říká policistka Zuzana Pidrmanová

Republiková koordinátorka prevence kriminality Policie České republiky Zuzana Pidrmanová prozradila, co má přinést bezpečnostní kampaň Nepozornost zabíjí a také, jaké křižovatky v Praze jsou pro chodce nejnebezpečnější.

„V Praze jsme vytipovali dopravní uzly a křižovatky, kde je hustý dopravní provoz, kde se pohybují tramvaje, vozidla a kde se pohybuje velké množství chodů. Jedná se o oblasti Želivského, Novodvorská, Mánesův most, Na Příkopech, Ječná, Na Strži, na Plzeňské, Evropské nebo třeba na Českomoravské,“ upozorňuje Zuzana Pidrmanová.

Kampaň Nepozornost zabíjí se rozjela celkem v osmi velkých městech. Mezi ně patří i Praha. Ukázat má především rizika mobilů u chodců. „Tramvaj je jízdní souprava, která má několik tun a oproti lidskému tělu je to samozřejmě stroj, který zabíjí. Upozornili jsme i na to, že pozornost je nejdůležitější a že sledování mobilu a sluchátka v uších, co je dnešní nešvar téměř všech chodců, může mít fatální následky,“ říká dále.

Jen v loňském roce se stalo 104 nehod s tramvají, z toho osm skončilo smrtí. „Bohužel často si chodci myslí a přetrvává v nich takový ten názor, že mají na přechodu vždy přednost, ale ono to tak není,“ dodává Pidrmanová.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio