Sportování se sekerou v ruce. Místo štípání dřeva můžete házet na terč

26. duben 2023 10:00

Pokud jste někdy v životě házeli šipky na terč a už vás to přestalo bavit, můžete vyzkoušet nový sport. Házení sekerou si totiž získává stále více příznivců, prostor pro něj najdete i v Praze.

Házení sekerou na terč má kořeny v USA a Kanadě a začíná být stále více populární v Británii i kontinentální Evropě. Hráči se můžou zapojit i do mezinárodní ligy.

„Třeba v té lize, ve které jsme my, jsou určité kvalifikace ohledně toho, jak má být ta sekera těžká. Každá musí mít dřevěné topůrko a je určena vzdálenost, ze které se hází,“ popisuje Stephanie Piller.

Liga má přesně dané parametry seker, se kterými se hází

Spoluzakladatelka pražského The House Of Axes doplňuje i podmínky týkající se hmotnosti seker: „Pohybuje se to od 600 gramů do 850 gramů, to je ta menší sekera, tou se hází klasický match. A když dojde na remízu, tak se vytahuje dvakrát větší, která se hází z delší vzdálenosti.“

Bodování je zde podobné šipkám. Sekera, pokud splňuje všechny parametry, nemusí být speciálně vyrobená pro házení. „Každý si může přinést svojí sekeru, která splňuje ty kvalifikace. Teoreticky můžete házet i s normální sekerou, se kterou štípete dřevo,“ dodává Stephanie Piller.

Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související