Srnčí hřbet s brusinkovým přelivem

podle paní Mirky

Suroviny:

1000 g srnčího hřbetu
cca 100 g slaniny
1 polévková lžíce divokého koření (mletý pepř a jalovec, tlučený bobkový list)
60 g vlahého másla na potření
50 g másla nebo oleje na pečení
trochu vývaru
sůl
500 g brusinkového džemu (kompotu)
100 ml červeného suchého vína
1 lžíce krystalového cukru

Postup:

Odblaněný a očištěný srnčí hřbet protáhneme slaninou, pokapeme vlahým máslem a necháme cca 2 dny uležet. Potom jej osolíme a posypeme divokým kořením. V nádobě rozehřejeme máslo nebo olej a srnčí hřbet zprudka opečeme z každé strany. Pak mírně podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme při 200°C cca 50 minut. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou, obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na porce a uložíme na teplé místo. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu, přidáme k ní brusinkový džem, víno a cukr, promícháme a 5 minut povaříme. Maso urovnáme na teplou mísu, přelijeme brusinkami a podáváme.

Vhodnou přílohou jsou noky, pečené nebo smažené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše

Celková doba přípravy cca 1 1/2 až 2 hodiny
Pro 6 osob

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.