Tipy na víkend v Praze: dejte si kávu, polévku i husu, zamiřte na swap nebo na výstavu

21. říjen 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Prague Coffee Festival

  • sobota 22. října, 9:00–18:00, Praha 7

Pražská tržnice přivítá jubilejní 10. ročník Prague Coffee Festivalu, letošním tématem je Káva a město, přesahy kávy od designu, přes architekturu až po urbanismus. Představí se tu více než 30 pražíren z České republiky i zahraničí. Kromě ochutnávek jsou připraveny nejrůznější workshopy a přednášky.

První udržitelný obchoďák: PODRUHÉ

  • středa 19. až pondělí 24. října, Praha 7

A když už zavítáte do Pražské tržnice, navštivte i největší festival udržitelnosti. Doneste své nepotřebné věci na největší swap na světě a vyměňte je za něco jiného. Zbavte se tak nevhodných dárků, oblečení, které vám jen leží ve skříni, přečtených knih nebo nevyužitých potřeb do domácnosti. Někomu ještě dobře poslouží a vy tu třeba na oplátku objevíte nějaký poklad pro sebe. Součástí je i doprovodný program plný workshopů a přednášek na změnu každodenních návyků směrem k udržitelnosti.

Husobraní + street food na Smíchovské náplavce

  • sobota 22. října, 10:00–18:00, Praha 5

Husí stehna, husí kaldoun, husí paštika, husí játra, pečená, konfitovaná i uzená husa, husí burger, husí roláda, lokše maštěné husím sádlem, to všechno vás čeká na Smíchovské náplavce. Těšit se můžete i na široký výběr street food specialit. Připraven je také doprovodný program.

Karlínské polívkování

  • neděle 23. října, 11:00–18:00, Praha 8

Pokud by se vám nechtělo vařit ani v neděli, zajděte si na Karlínské náměstí na polévku, bude jich tu v nabídce dost. Od klasických českých, jako je například bramboračka, zelňačka, dršťková polévka nebo vývar, až po vietnamské pho, mexické chipotle nebo francouzskou bouillabaisse. Akce slibuje i živou muziku a zábavu pro malé i velké.

Výstava dýní v Botanické zahradě

  • pátek 14. až pondělí 31. října, Praha 7

Nejbarevnější část roku je tu a s ní i tradiční výstava dýní. V Botanické zahradě budou tentokrát dýňová aranžmá inspirována keltskou kulturou a svátkem Samhain, ze kterého vzešel Halloween. Těšit se můžete také na kreativní dílny pro děti, dýňové hrátky pro všechny generace i oslavu Halloweenu.

Palm Off Fest

  • pátek 14. až středa 26. října, Praha 8

V Divadle Pod Palmovkou proběhne mezinárodní setkání divadel střední Evropy. Letošní ročník má podtitul Chceme něco jinýho!, rámuje tak společné téma všech uváděných inscenací a zároveň i téma diskuze nad současným děním nejen v kultuře. Umělci přivezou inscenace z Německa, Slovinska, Ukrajiny nebo Slovenska, nebude samozřejmě chybět ani české představení. Součástí programu bude také výstava polské divadelní fotografie, diskuze s tvůrci a tematická diskuze na Studiu Palm Off.

Miro Žbirka: Roky a dni v Národním muzeu

  • čtvrtek 20. října až 31. prosince, Praha 1

Čtěte také

Výstava o legendě české a slovenské pop music představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích. Uvidíte první kytaru Mekyho Žbirky, magnetofon Sonet Duo, na kterém si pouštěl a nahrával The Beatles, nebo jeho brýle, bundu a významná ocenění. Desítky sluchátek vám zajistí také hudební kulisu. Na přípravě výstavy se podílela zpěvákova manželka Kateřina.

Další akce:

DAS FILMFESTMyslivecký den v NZM, Podzimní Počernický Street Food Festival, Zombie Night Run, TRADICE žije: PODZIM v Rybárně, Dýně na Výstavišti, HorrorCon, Strom pro les, život pro Prahu 2022 | lesopark Letňany

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.