Tipy na víkend v Praze: nakupujte umělecká díla, užijte si řemeslné trhy nebo vánoční swap

1. prosinec 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Vánoční ArtFér 

  • neděle 3. prosince, Praha 9

Pragovka Gallery zve v neděli mezi 13. a 18. hodinou na vánoční ArtFér. Kupte si originální umělecká díla přímo od rezidentů Pragovky a dalších vybraných umělců. Férová platba bude možná pouze v hotovosti. Těšit se můžete také na doprovodný program v podobě vánočního workshopu, pohádky nebo hudby, přístupné budou také čtyři aktuální výstavy.

Hrnčířské a řemeslné trhy

  • sobota 2. a neděle 3. prosince, Praha 7

Plocha před Průmyslovým palácem bude celý víkend od 10 do 18 hodin patřit řemeslným trhům. Výrobky z keramiky, porcelánu, vše od hrnečků až po vázy a dekorace. To nejlepší z českých ateliérů a dílen vám možná vyřeší některé vánoční dárky.

Milý Ježíšku, SWAP!

  • sobota 2. prosince, Praha 7

Nahromadily se vám doma věci, které nevyužijete, ale někomu jinému by se hodit mohly? Je tu pro vás už tradiční swap, díky kterému dáte svým věcem druhou šanci a třeba si tu na oplátku vyberete něco, co chytne za srdce zase vás. Škála předmětů je pestrá, od oblečení přes sportovní náčiní, knihy, potřeby do domácnosti až po pokojovky. Vánoční swap vás čeká v Holešovické tržnici v hale 29.

Adventní trhy

Čtěte také

Chcete si užít předvánoční atmosféru do sytosti? Vypravte se na procházku rozsvícenou Prahou, kochejte se a zahřejte se svařákem, punčem nebo medovinou. K tomu všemu patří samozřejmě adventní trhy, které v Praze už začaly. Svátečně nazdobené stánky postupně najdete na mnoha místech metropole. Od pondělí 20. listopadu už se můžete vydat na trhy na náměstí Míru, otevřeno mají i trhy na náměstí Republiky a na Tylově náměstí. Staroměstské náměstí a Václavské náměstí se zaplní stánky od soboty 2. prosince.

Komentovaná krmení a adventní dílny v Zoo Praha

  • sobota 2. a neděle 3. prosince, Praha 7

O víkendu se opět můžete zúčastnit komentovaných krmení a setkání u zvířat, přesný rozpis ZDE. V sobotu se tu koná udílení cen Richard určených pro nejvýznamnější podporovatele zoo a také se bude křtít mládě tučňáka.

V neděli jsou programu i adventní dílny zaměřené na výrobu vlastních adventních věnců a vánočních dekorací. Z kapacitních důvodů je nutné se předem objednat. A v neděli také Zoo Praha rozsvítí svůj vánoční strom, těšit se můžete na průvod, betlém, vánoční koledy v provedení dětského pěveckého sboru a také vzácné hosty ze StarDance.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana a Betlémská jurta

  • do soboty 16. prosince a pokračování i v roce 2024, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

V Botanické zahradě Praha se také můžete vydat na putování za betlémským příběhem. Stezka s několika tematickými zastaveními vás dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů a jejich přátel. V nomádském přístřešku pak kromě tepla najdete panorama s vyobrazením betlémského příběhu narození Ježíše, vánoční čaj a básně z pera Radka Malého. Expozice je interaktivní a stát se její součástí můžete i vy, a to na místě vlastnoručně vyrobenými figurkami.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá vždy v 16 hodin a je přístupná do 21. hodiny.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.