Tipy na víkend v Praze: navštivte Dny severu, filmový festival Mezipatra nebo ochutnávejte whisky

4. listopad 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Dny severu

  • do středy 16. listopadu, různá místa

Festival severské kultury se v Praze koná už potřinácté, jeho letošní téma zní Sever a svět. Během filmových projekcí a literárních večerů návštěvníci proniknou do událostí spojených se severskými zeměmi, které měly vliv na světové dění, nahlédnou do osudů celých rodin i velkých postav severské historie.

Mezipatra queer filmový festival

  • do čtvrtka 10. listopadu, různá místa

Prolomte ledy a přijďte do kina na queer filmy, zve festival Mezipatra. Každoročně představuje české i zahraniční snímky s LGBTQ+ tématy a jejich tvůrce a tvůrkyně. Letošní Mezipatra chtějí emancipovat a inspirovat k prolamování ledů kolem sebe. Součástí programu jsou doprovodné diskuze, přednášky, workshopy, výstavy a party.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 28. ledna 2023, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Vepřobraní + street food na Smíchovské náplavce

  • sobota 5. listopadu, 10:00–18:00, Praha 5

Sobota bude na Smíchovské náplavce ve znamení vepřových hodů. Připraveny budou klasické zabijačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Nebudou chybět ani klobásy, špeky, uzené šunky, pečené koleno, bůček, žebírka, škvarky a spousta street foodových specialit.

Karlínský street food festival

  • neděle 6. listopadu, 11:00–18:00, Praha 8

Street food speciality si můžete vychutnat i na Karlínském náměstí, v této sezoně to bude poslední z festivalů. Jako závěrečný bonus si pořadatelé připravili představení arménské kuchyně a kultury, která vás jistě uchvátí a překvapí svojí rozmanitostí a chutěmi. Nebude chybět ani muzika a zábava pro děti.

Whisky Life! Prague

  • pátek 4. až sobota 5. listopadu, Praha 2

Více než 150 různých druhů whisky, včetně rarit a těch, které v Čechách zatím nejsou k dostání, živá hudba, skotské dudy, kilty, doutníky, jídlo – to vše slibuje whisky festival na Novoměstské radnici. A kdo přijde ve skotském kiltu, ten dostane panáka whisky zdarma.

Miro Žbirka: Roky a dni v Národním muzeu

  • čtvrtek 20. října až 31. prosince, Praha 1

Čtěte také

Výstava o legendě české a slovenské pop music představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích. Uvidíte první kytaru Mekyho Žbirky, magnetofon Sonet Duo, na kterém si pouštěl a nahrával The Beatles, nebo jeho brýle, bundu a významná ocenění. Desítky sluchátek vám zajistí také hudební kulisu. Na přípravě výstavy se podílela zpěvákova manželka Kateřina.

Další zajímavé akce:

32. Přelet nad loutkářským hnízdem – prestižní přehlídka loutkového divadla ve vršovickém kulturním centru Vzlet a v Divadle Minor

Kino Brasil – to nejlepší z brazilského filmu v Biu Oko

Týden Akademie věd ČR – přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy nebo workshopy

Kompost Fest – největší letošní oslava kompostování v Čechách

Cannafest – mezinárodní veletrh konopí a léčivých bylin v Letňanech

Chuť Belgie v Pivovaru Strahov – minifestival s chutí Belgie pro milovníky piva a dobrého jídla

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.