Tipy na víkend v Praze: navštivte Prague Bike Fest, Dny evropského filmu nebo jarní košt vín

21. duben 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Dny evropského filmu

  • do úterý 25. dubna, různá místa

Filmový festival, který už 30 let přináší divákům současné evropské filmy, zaplní kina Lucerna, Světozor a Přítomnost. Představí se výrazné debuty i díla slavných režisérů z téměř tří desítek zemí. Součástí festivalu bude i bohatý doprovodný program, třeba setkání s tvůrci, diskuse nebo výstava.

Jarní košt na náplavce

  • sobota 22. dubna, 12:00–21:00, Praha 2

Náplavka mezi železničním mostem a Vyšehradskou skálou bude v sobotu patřit prvnímu jarnímu koštu. Vítat jaro můžete s vinaři nejen z jižní Moravy, ale i z oblasti starého a nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte. Degustaci doprovodí také živá hudba a soutěže na pódiu.

Prague Bike Fest

  • sobota 22. dubna, 10:00–20:00, Praha 7

Výstaviště v Holešovicích se v sobotu promění v ráj cyklistů. Prague Bike Fest slibuje neskutečné množství aktivit pro všechny cyklisty bez ohledu na zkušenosti a preference. Adrenalinové skoky v rámci slope style zóny, biketrialové & flatland shows, workshopy, soutěže nebo přednášky, a samozřejmě také expozice cyklistických značek a novinek z Čech i ze zahraničí.

Bylinkový den v NZM

  • sobota 22. dubna, 10:00–17:00, Praha 7

Národní zemědělské muzeum provoní bylinky, celý den si můžete nakoupit sazenice tradičních i méně známých rostlin a semena bylin, bylinné čaje nebo kosmetiku. Těšit se můžete i na nejrůznější workshopy, dílny pro děti, prezentace pěstitelů a zajímavé přednášky.

Den Země v Zoo Praha

  • sobota 22. dubna, 10:00–16:00, Praha 7

Ohrožená zvířata nežijí jen v tropech, proto se Zoo Praha v rámci letošního ročníku celosvětové události Dne Země zaměří na pomoc ohroženým druhům živočichů vyskytujícím se v našem bezprostředním okolí – v České republice a v Evropě. Čekají vás tu informační stanoviště, hry a kvízy pro děti, stopovačka a výtvarná dílna.

Motýli, kouzlo proměny - výstava motýlů

  • pátek 7. dubna až neděle 21. května, Praha 7

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha opět zaplní tropičtí motýli. Během výstavy se stanete svědky kouzelné proměny z kukly v dospělého motýla. Uvidíte rozdíly a zajímavosti z jednotlivých vývojových fází. Přeměna vajíčko - housenka - kukla - motýl je u každého druhu jiná. V některých případech je housenka nebo kukla dokonce krásnější než samotný motýl.

Další akce:

Noční koloběžkování, Nuselské Blešky, Zahrady pod Pražským hradem - vstup zdarma pro děti, HANAMI, DebutFest

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.