Tipy na víkend v Praze: užijte si masopustní veselí, vydejte se za uměním nebo za sportem

26. leden 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Masopustní veselí

Karlínský masopust – v sobotu ve 12 hodin zaplní Karlínské náměstí stánky se zabijačkovými specialitami, sladkými i slanými koláči a dalšími pochoutkami. Ve 13 hodin odstartuje program v Kaizlových sadech a o půl hodiny později vyrazí masopustní průvod Křižíkovu ulicí na Karlínské náměstí. Tady vás bude bavit kapela Mouchy nebo Milan Peroutka & Perutě.

Zabijačka u lávky v Karlíně – v sobotu v 10 hodin začíná také hodování u karlínského konce Štvanické lávky, čekají vás klasické masopustní pokrmy, muzika a zábava, kalorie pak můžete spálit na místním kluzišti.

Letňanský Masopust – v sobotu v 10:30 mají masky sraz před letňanskou radnicí a průvod půjde skrze Letňany na Starou náves, kde bude připraven hlavní program. Kromě dobrého jídla se těšte na živou hudbu, soutěže a divadlo.

Masopustní Banquet v Libni – masopustní průvod vychází v sobotu ve 13 hodin z Cafe DECADA a dorazí na veřejné kluziště, kde čeká účastníky sousedská slavnost a společný stůl plný dobrot, které přinesli.

Kobyliský Masopust – do Dvora Kobylisy také vtrhnou masky, průvod startuje v sobotu v 11 hodin, nebude chybět jídlo a pití pro masožravce i vegetariány, tvořivá dílna a tombola.

Masopust na patnáctce – masopustní masky se sejdou v sobotu ve 14 hodin v Toulcově dvoře, pak se společně vydají průvodem přes Starou Hostivař do ulice U Potoka, kde následuje oslava plná jídla a pití, hudba a další zábava.

Masopustní den s techniky – vnitřní i venkovní prostory Stanice techniků DDM v Praze 6 zvou v sobotu k návštěvě, o zábavu bude postaráno. Budou se péct housky, vyrábět masopustní masky z papíru, můžete se vydat na masopustní stezku a těšit na aktivity jako je autodráha nebo železniční a tramvajové kolejiště.

ARTSEMESTR zima 2024

  • pátek 26. ledna až čtvrtek 1. února, Praha 1

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze opět pořádá přehlídku semestrálních a klauzurních prací ARTSEMESTR. Přijďte se podívat na studentské nápady a pohledy na různá zadání, co ateliér, to jiný přístup. Budova na náměstí Jana Palacha se promění v jednu velkou galerii až do začátku února.

Nová PET Tropicana

  • pátek 19. ledna až neděle 7. dubna, Praha 7

Čtěte také

Veronika Richterová se už bezmála dvacet let zabývá uměleckou recyklací a tvorbou barevných plastik z použitých PET lahví. Svá díla znovu vystavuje ve skleníku Fata Morgana. Přijďte se podívat na fantastické rostliny i živočichy vyrobené z plastových lahví, které autorka nachází u kontejnerů nebo podél cest. Botanická zahrada se také postarala o to, aby byly květiny z plastu náležitě pojmenovány.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • pátek 19. ledna až sobota 23. března, Praha 7

Od pátku se také můžete ve skleníku Fata Morgana znovu zaposlouchat se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Ice Magic

  • do dubna 2024, Praha 2

V Riegrových sadech vyrostla největší ledová výstava v České republice. První ročník je inspirován známými pohádkami, umělečtí řezbáři vytvořili třeba postavy z pohádky Frozen, Lví král, Doba ledová, najdete tu včelku Máju i rodinou Adamsových. Na 70 soch bylo zpracováno 180 tun ledu. 

Bruslení v Praze

Čtěte také

Hurá na brusle! Chcete si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, metropole se zaplnila ledovými plochami. Ve většině případů vlastní vybavení nepotřebujete, na místě si vše zapůjčíte a často je v blízkosti i občerstvení. Podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

Výstava Sto let je jen začátek

  • do 18. února, Praha 7

Čtěte také

Prodloužili jsme výstavu ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Národní technické muzeum vám na výstavě „Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023“ představí velké události a příběhy rozhlasové historie pomocí zvukové techniky. Projekt připomíná významné rozhlasové osobnosti, program i hudbu v jednotlivých obdobích.

Výstava Šaty, které tančí

  • do 25. února, Praha 2

Čtěte také

V Galerii Tančící dům si můžete prohlédnout taneční kostýmy, které na sobě měli soutěžící ve StarDance. Uvidíte nejrůznější materiály, doplňky, boty, dozvíte se, jak takové šaty vznikají a spoustu dalších zajímavostí. Nechybí ani oblečení moderátorů Terezy Kostkové a Marka Ebena. Výstava je přístupná až do 25. února.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Čtěte také

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá v 15:30 hodin a je přístupná do 21. hodiny. Sochy a objekty se každý den rozsvítí rozzáří 400 tisíci LED světelnými diodami.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.