Tipy na víkend v Praze: zajděte na pivní festivaly, užijte si vinobraní nebo nakupte na trhu s designovými výrobky

9. září 2022

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Dyzajn market Babí léto

  • sobota 10. a neděle 11. září, Praha 7

Výstaviště v Holešovicích opět zaplní stánky s autorskou tvorbou a originálními výrobky. Je to jedinečná šance, jak se potkat s designéry a výrobci a seznámit se s jejich prací. A na co tu narazíte? Téměř na vše. Nejedná se pouze o oblečení a doplňky, v nabídce budou také šperky, porcelán, dekorace, hračky, papírenské zboží i něco k snědku. Akce se účastní lokální tvůrci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa a Ukrajiny.

Letenská místa

  • pátek 9. až neděle 11. září, Praha 7

Sousedský festival v ulicích Prahy 7 vám dává skvělou šanci, jak objevovat zajímavé obchody, showroomy, bistra i kavárny. Na 50 letenských míst si pro vás připravilo speciální nabídky, slevy nebo dárky k nákupu, tak to nezmeškejte.

PRAGUE ART WEEK 22

  • pátek 9. až čtvrtek 15. září, různá místa

První ročník festivalu umění s názvem PRAGUE ART WEEK 22 představí to nejlepší z programu předních pražských institucí umění, galerií a sbírek umění. Do akce je zapojeno přes padesát galerií, muzeí, ale i sbírek umění a dalších uměleckých institucí po celé Praze. Perspektivu vám rozšíří i bohatý doprovodný program. Kam se vydat? Stačí se podívat na webové stránky festivalu ZDE.

Vinohradské vinobraní

  • pátek 9. a sobota 10. září, Praha 3

Náměstí Jiřího z Poděbrad nabídne nepřeberné množství vín z Čech a Moravy, nebude chybět ani burčák a stánky s občerstvením. Ochutnávky vás ale vezmou i za hranice, připravena bude také slovenská sekce. Koštem vás přes den bude provázet nejen cimbálová muzika, samozřejmostí je i dětská zóna, která zabaví ty nejmenší.

Nomad Beer Festival

  • pátek 9. a sobota 10. září, Praha 7

V Pražské tržnici už podruhé přistanou létající pivovary. Založit si minipivovar bývá velká investice, naštěstí k vlastnímu pivu vede i kratší cesta – tzv. létající pivovar. Festivalu se zúčastní 18 pivovarů, ochutnáte od klasických piv českého typu až po ta čajová. Stačí si zakoupit skleněný džbánek a degustace může začít. Nouze nebude ani o dobré jídlo a živou muziku.

Festival malých pivovarů

  • sobota 10. září, 10:00–20:00, Praha 6

Pivo poteče proudem i na Trzích na Kulaťáku, už 4. ročník Festivalu malých pivovarů přivítá stálé účastníky, ale také nové pivovary. Celkem jich tu bude přes 25 a k ochutnávání piva si tu můžete přidat i dobré jídlo. Program zahrnuje také koncert několika kapel.

PIVO A BURGER FESTIVAL - special edition

  • neděle 11. září, Praha 8

Festival PIVO A BURGER se na Karlínské náměstí vrací pravidelně, tentokrát ve speciálním vydání. Jako vždy tu bude vonět maso a téct zlatavý mok. Nejlepší tuzemské pivovary mimořádně nabídnou i spodně kvašená piva. Takže i neděle může být ve znamení piva a skvělého jídla.

Street food na Smíchovské náplavce

  • sobota 10. září, 10:00–18:00, Praha 5

Smíchovskou náplavku zaplní street food, vybírat můžete z široké nabídky specialit, budou tu čerstvé ryby, burgery, pokrmy ze Srí Lanky i Afriky, na své si přijdou milovníci pikantních chutí i sladkého, ochutnáte tu i hmyz. Hlad rozhodně nemá šanci.

České míchačky na Střeše Lucerny

  • pátek 9. a sobota 10. září, Praha 1

Užijte si opět výhled ze Střechy Lucerny s drinkem v ruce, tentokrát má akce podtitul – hezky česky. Na baru bude Houba, Beton a další nesmrtelné české míchačky. K tomu nebude chybět nakládaný hermelín nebo utopenci. O zábavu i tanec bude postaráno.

Regionální den železnice v Praze

  • sobota 10. září, 9:30–17:00, Praha 10

Areál stanice a depa ve Vršovicích nabídne po celý den oblíbené jízdy historickými i moderními vlaky a letos také prohlídku zázemí provozu železniční dopravy. Nebude chybět zábava pro děti a občerstvení ani nostalgické jízdy historickými autobusy nebo tramvají.

Veletrh FOR DECOR & HOME

  • čtvrtek 8. - sobota 10. září, Praha 9

Dvě haly letňanského výstaviště PVA EXPO PRAHA zaplní nejnovější produkty z odvětví dekorací, bytových a kuchyňských doplňků a dárkového zboží. Najdete tu moderní designové produkty, tradiční výrobky i zboží z řemeslných dílen či rodinných manufaktur.

Sportujeme s Metropolí

  • středa 29. června až sobota 24. září, Praha 5

Metropole Zličín si na celé léto připravila sportovní zónu, která nabízí plážové hřiště na beach volejbal, boulder balvan, hexagonovou klec na fotbal a basketbal, stolní tenis, slackline, brouzdaliště pro děti i odpočinkové místo s lehátky a slunečníky. Vstup a zapůjčení pomůcek je zdarma, rezervace hřiště a pravidelné lekce jsou zpoplatněny.

Další akce:

Nuselské pivní slavnosti, Vinobraní na Pražském hraděDny evropského dědictví, Ladronkafest, Letňanský sportovní festival, Víkendový pop-up ukrajinských návrhářů, Radotínské burčákobraníDen dětské onkologie, NN NIGHT RUN Praha, PesFest 2022

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.