Tipy na víkend v Praze: zapojte se do Ptačí hodinky, navštivte Královskou zahradu nebo trezor České národní banky

6. leden 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Ptačí hodinka – Sčítání ptáků na krmítku

  • pátek 6. až neděle 8. ledna

I letos se můžete zapojit do sčítání ptáků na krmítku, koná se už pátý ročník Ptačí hodinky. Cílem akce je zjistit více o chování a populacích zimujících ptáků, významu přikrmování a odhalit další zajímavé výsledky. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez předchozích zkušeností. Stačí si přečíst podrobná pravidla a tipy.

Bruslení v Praze

Čtěte také

A co si zasportovat pěkně na čerstvém vzduchu? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion. Na většině z nich vám výbavu zapůjčí nebo vám vaše brusle nabrousí, nechybí ani občerstvení nebo třeba kurzy pro děti i dospělé. 

Zimní prohlídky Královské zahrady Pražského hradu

  • zimní měsíce, Praha 1

Královská zahrada Pražského hradu je letos otevřena veřejnosti i v zimních měsících, zároveň je vyňata z bezpečnostních prohlídek. Návštěvní doba Královské zahrady je stanovena denně od 10 hodin. Letní míčovna a západní část zahrady bude otevřena do 20 hodin. Východní část zahrady od Letní míčovny směrem k Belvederu bude otevřena do soumraku.

Expozice Lidé a peníze v ČNB

  • otevřeno úterý až sobota, Praha 1

Čtěte také

Česká národní banka zve na expozici Lidé a peníze. Vypráví příběh peněz prostřednictvím unikátních předmětů, které ovlivnily českou i světovou měnovou a finanční historii. Máte jedinečnou příležitost se podívat do obřího trezoru, prohlédnout si padělky bankovek, potěžkat si zlatou cihlu nebo vidět vysokohmotnostní zlatou minci o nominální hodnotě 100 milionů korun.

Trilopark – Odneste si pravou dinosauří kost

  • sobota 7. ledna, 10:00–17:00, Praha 4

V muzeu pravěku Trilopark v pražských Nuslích můžete absolvovat fascinující cestu do pravěku. Kromě řady fosilií a modelů je pro děti také připravena dílnička, kde si nabarví lebku dinosaura nebo si vyzkouší práci s preparačním zařízením. V rámci naleziště s kostrou deinonycha budou rozptýlené úlomky pravých dinosauřích kostí a zubů ze severní Afriky. V rámci vstupného si tak můžete odnést kus kosti či zubu domů.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 28. ledna 2023, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.