Už třetí rok děsí obyvatele Zličína představa, že hned vedle jediného místního parku vyroste krematorium a hřbitov pro domácí zvířata

25. únor 2015
Zprávy

Projekt krematoria pro zvířecí miláčky v pražském Zličíně narazil na další překážku. Magistrátní odbor životního prostředí totiž nařídil developerovi, aby podklady projektu zásadně přepracoval. Krematorium a hřbitov chce developer postavit přímo ve středu městské části, po stranách jediného městského parku. Navíc na pozemku, pod kterým se nachází chráněný vodní zdroj.

Petici proti projektu podepsalo na šest tisíc lidí, což je jen zhruba o stovku méně, než kolik má Zličín stálých obyvatel. Krematorium, pietní místo a hrobový park pro domácí mazlíčky tu hodlá vybudovat společnost Benefit Development na pozemku, který je dlouhodobě vedený jako parková zóna celoměstského významu.

„Nejen mně ale všem občanům městské části se nelíbí především to, že je umístěn v bezprostřední blízkosti parku, který je jediným místem setkávání lidí,“ říká starostka Zličína Marta Koropecká z hnutí Pro Prahu.

Všude okolo stojí bytové nebo rodinné domy. Záměr postavit zvířecí krematorium a hřbitov v parku, navíc nad důležitým zdrojem pitné vody, vedení městské části seriózně zaměstnává už dlouhé tři roky. A nejen jeho, ale také pražský magistrát, který teď celý projekt vrátil developerovi k zásadnímu přepracování.

„Společnost spoustu věcí nedoložila,“ vysvětluje radní Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková z Trojkoalice.

Zličín má přitom v tomto ohledu v magistrátu pevného spojence.

„Mně to připadá naprosto absurdní, aby se takové zařízení postavilo do centra městské části,“ dodává Plamínková.

Na pozemek, kde má krematorium pro zvířata vyrůst, vidí starostka Zličína Marta Koropecká přímo ze své kanceláře.

Zvířecí hřbitov nebyl prvním záměrem, který Alois Mikulášek jako majitel pozemku a předseda představenstva Benefit Development s pozemkem měl.

Městská část chce mít na pozemku park

„V době, kdy pan Mikulášek pozemky kupoval, už věděl, že městská část má v úmyslu na tomto místě zřídit park. Samozřejmě spoléhal na to, že se mu podaří, aby se změnil územní plán a mohl na těchto pozemcích stavět.“

To se mu ale podle starostky Marty Koropecké nepovedlo a tak přišel s projektem, který některým občanům připadá jako druh pomsty.

„Nechci spekulovat, ale trochu to na mě ten dojem, že je to pomsta za to, že nebylo povoleno nic jiného, dělá,“ říká starostka.

Český rozhlas Aloise Mikuláška opakovaně žádal o vyjádření. Jediný dostupný mobilní kontakt ale nezvedal a na dvě prosby o rozhovor po mailu také nereagoval. Z aktuálního výpisu z katastru radnice Zličína zjistila, že menší ze dvou pozemků, na kterém měla stát restaurace a odpočinková louka, Alois Mikulášek prodal. Stále mu ale zbývá větší z pozemků, na kterém má podle jeho plánů vyrůst hlavní část projektu - krematorium, obřadní síň a hřbitov. Magistrát teď čeká na to, jak se developer s výtkami vypořádá.

Projekt pietního parku pro zvířata chovaná v zájmových chovech v Praze-Zličíně
autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu