V otevřených stanicích metra zavládl chaos

16. prosinec 2002

Chaos a zmatek namísto většího pohodlí zavládly ráno v některých stanicích pražského metra, které byly dnes otevřeny poprvé po srpnových povodních. Stanice Karlovo náměstí byla načas uzavřena kvůli poruše eskalátorů. Lidé museli vystupovat ve stanici Anděl, kde se tak u zastávek tramvají tvořily velké zástupy lidí.

Po obnovení provozu ve stanici Karlovo náměstí někteří cestující kroutili hlavami nad neuklizeným vestibulem. "Bahno, špína, smrad," popsal stanici jeden z nespokojených Pražanů. Čtyři měsíce po povodních čekal něco úplně jiného. Eskalátory ve stanici poté vypověděly službu ještě několikrát.

Tramvajová doprava v centru města dnes ráno vypadala téměř jako po povodních. Přeplněné tramvaje v místech, kde již podle dopravního podniku mělo nastat zlepšení. Nejvíce byli asi nespokojeni lidé, kteří ráno počítali s otevřenou stanicí pod Karlovým náměstím. Když pak z Anděla volili chůzi namísto tlačenice v tramvaji, někteří během doháněli ztracené minuty. Na trase B jsou vedle Anděla a Karlova náměstí od dnešního rána otevřeny ještě stanice Palmovka, Vysočanská a Kolbenova. V provozu je i poslední dosud uzavřená stanice na trase C - Vltavská.

Mezi stanicemi Zličín a Smíchovské nádraží jezdí vlaky podle standardního jízdního řádu po obou kolejích. Mezi stanicemi Smíchovské nádraží - Anděl - Karlovo náměstí je doprava zajišťována kyvadlově. Přestupní stanicí je Smíchovské nádraží. Ve stanici Anděl je pro cestující jen jeden východ, a to směrem k Andělu. Ve stanici Karlovo náměstí mohou Pražané využívat pouze východ na Karlovo náměstí.

Doprava mezi stanicemi Černý Most - Kolbenova a Kolbenova - Palmovka je rozdělena do dvou úseků rovněž s kyvadlovou dopravou. V tomto úseku nelze totiž soupravy otáčet a bez tohoto opatření by intervaly mezi soupravami byly podle dopravce proti předpokládaným devíti minutám dvojnásobné. Stanicí Českomoravská vlaky projíždějí.

autor: red
Spustit audio