Ve Vršovicích vzniklo nové centrum odlehčovacích služeb. Pomůže rodičům pečujícím o děti s postižením

14. prosinec 2021

V Praze 10 začala fungovat první odlehčovací služba pro rodiče dětí s postižením. Takových center je velký nedostatek v celé republice i v hlavním městě. Vyčerpaní rodiče tak nemají, kdo by se o děti postaral. Často totiž potřebují odbornou péči. Dovolená, pobyt v nemocnici nebo volný víkend jsou pro ně často utopií. To se teď alespoň částečně mění. 

Zrekonstruovaná budova U Vršovického nádraží 30 v Praze 10, kde nově sídlí odlehčovací centrum

Nová služba je ve zrekonstruovaném domě hned naproti Havlíčkovým sadům v ulici U Vršovického nádraží 30/30. Lokalita je příhodná i tím, že ošetřovatelé a ošetřovatelky mohou s dětmi do parku. Jak dlouho tam dítě s postižením zůstane závisí na dohodě.

„My po tu dobu, kterou si nasmlouváme, se o něho tady budeme starat nepřetržitě. Což může být víkend, může to být celý týden. Máme rodiče, kteří se na nás obrací, že třeba mají plánovanou operaci a ví, že následně bude nějaká rehabilitace,“ přibližuje fungování ředitelka dětského centra Paprsek Ivana Hejlová.

Služba je určena pro všechny děti s postižením. V prostorném bytě jsou tři lůžka, sociální pracovníci zde budou přespávat a děti nejen hlídat, ale starat se také o aktivní program. Služba bude částečně placená.

Pohled do vnitrobloku zrekonstruované budovy U Vršovického nádraží 30/30

Nedostatek odlehčovacích služeb trápí celou republiku

Podle analýzy spolku Péče bez překážek z roku 2019 je v Česku 30 tisíc rodičů, kteří se starají o děti s postižením. Třeba v Jihomoravském kraji je přes tři tísíce dětí s příspěvkem na péči, služby ale jen dvě. Ve středních Čechách můžou rodiče využít sice šestnácti služeb, ale i tak nestačí. Důvodem je i to, že do nich dojíždějí lidé z Prahy, hlavní město také trpí nedostatkem míst. Jen v Praze 10 je 60 těžce postižených dětí, služba dosud chyběla.

Nedostupnost odlehčovacích služeb způsobuje rodičům velké problémy. Nemožnost odpočinout si je zatěžující, což potrvzuje třeba Jarmila Neuwirthová. Její dvanáctiletá dcera je mentálně na úrovni asi tří let. Zároveň má i šestiletého syna. Nejvíc službu potřebovala asi před pěti lety. Dcera měla v noci záchvaty a noční běsy, miminko se v noci budilo. „Já jsem pak v podstatě ve dne už nebyla moc schopná fungovat. Z posledních sil jsem sedla k počítači a zkusila najít nějaké zařízení, kde by dceru aspoň na jednu, dvě noci pohlídali. No a to se mi vlastně moc nedařilo,“ popisuje své hledání matka.

Interiér bytu, kde sídlí odlehčovací služba pro postižené děti

Nakonec našla službu až v Mladé Boleslavi. Fyzické i psychické vyčerpání, izolace a někdy i pocit beznaděje trápí většinu pečujících o postižené děti. Alespoň v Praze by se měl problém trochu zlepšit. Magistrát chce podle radní Mileny Johnové z uskupení Praha Sobě během několika let vybudovat až 30 nových lůžek, které uleví asi 150 nejohroženějším rodinám.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio