Velkorysý nákup, který se nebude opakovat. Národní galerie připomíná 100 let od vzniku francouzské sbírky

14. listopad 2023 13:48

Paul Cézanne, Paul Gauguin, Auguste Renoir, Pablo Picasso a mnoho dalších. Díla slavných malířů klasické moderny zdobí stěny Veletržního paláce Národní Galerie Praha už 100 let. V roce 1923 československý stát uskutečnil velkorysý nákup, který nemá obdoby.

Nejen Český rozhlas slaví stoleté výročí. Svůj velký svátek zažívá i kulturní obec, protože právě před sto lety došlo na poli umění k něčemu nevídanému, co se s největší pravděpodobností už nebude nikdy opakovat.

„V roce 1923 se konala velká výstava francouzského umění 19. a 20. století, kterou připravil Spolek Mánes. Bylo na ní přes 400 položek a z této výstavy se československý stát rozhodl zakoupit konvolut děl. Byl to základ francouzské sbírky, kterou dnes máme v Národní galerii,“ vysvětluje Anna Pravdová, kurátorka Sbírky moderního umění.

Nákup za několik milionů

Za zhruba 150 uměleckých děl zaplatil mladý československý stát na tu dobu enormní sumu 6 milionů korun. Odborníci odhadují přepočet na dnešních asi 45 miliard. Za nákupem stáli významní sběratelé, svou roli sehrály i politické vazby.

Vincenc Kramář pomohl získat ty nejvzácnější kusy, i když ne vždy úplně legálním způsobem. „Použil rozpočet Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění, která sbírala díla do roku 1800, on byl ředitelem. A z tohoto rozpočtu na nákup starého umění nakoupil dva obrazy Pabla Picassa a ten zcela zásadní Rousseauův autoportrét Celník.“

Picasso a jediný obraz od naivisty Henriho Rousseaua jsou jen špičkou ledovce mistrovských děl, které expozice Umění dlouhého století a První republika představují.

Národní galerie připravila na téma 100 let francouzské sbírky řadu komentovaných prohlídek a odborných přednášek od 16. listopadu až do začátku ledna.

Jakého díla si Národní galerie nejvíce cení? A který obraz byl v tomto nákupu nejdražší? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.