Výbavička pro ukrajinská miminka. Karolína Ruppert už pomohla stovkám těhotných žen z Ukrajiny

24. únor 2023 11:31

Karolína Ruppert se živí jako učitelka zpěvu, před rokem jí k tomu ale přibyla další práce. Krátce po začátku ruské invaze začala pomáhat těhotným Ukrajinkám, které utíkaly před válkou a často do České republiky přijely jen s osobními věcmi.

Karolína shání nejen oblečení a výbavu, ale také třeba gynekology nebo pediatry. Pomohla například Marině z Kyjeva, která do Prahy přijela s manželem, dalšími dětmi a nemocnými rodiči autem. Byla v šestém měsíci těhotenství.

„Jeli jsme sem tři dny, v Praze jsme měli kamarády. O Karolíně jsem se dozvěděla v KACPU, přijela a přivezla mi všechno – postel, plínky, vaničku, kosmetiku pro mě i pro dítě,“ vzpomíná Marina.

Také syn Kateryny se měl původně narodit na Ukrajině. Do Prahy dorazila těhotná Kateryna spolu s manželem a postiženým synem loni v květnu. Pro děti potřebovali dvojkočárek a sehnali ho právě u Karolíny.

„Jak nám ty děti odrůstají, tak vyměňují hluboké kočáry a potřebují golfky. A když to nebyla trojkombinace, tak jim to dál sháníme. Strašně by nám pomohlo, kdybychom měli tady někde v Dejvicích garáž, kam ty kočáry dát,“ popisuje Karolína Ruppert.

Spolu s ostatními dobrovolníky už pomohla více než 330 Ukrajinkám. A každý týden přibývají další.

Poslechněte si celou reportáž z pražských Dejvic.

Spustit audio