Z Vinohrad na hlavní nádraží pešky za 7 minut. Magistrát otevřel nový chodník u magistrály

19. listopad 2019 10:37

Bezpečnější přesun mezi Muzeem a hlavním nádražím. To má zajistit rozšířený chodník na magistrále. Dělníci ho dokončili o víkendu a od pondělí už po něm chodí lidé. Má však jednu bezpečnostní nedokonalost. Chybí u něj zábradlí.

Chodníku se dříve přezdívalo „chodník smrti“. V některých místech byl široký pouze 30 centimetrů a Pražané i turisti na něj čekali od roku 1978.

Nyní v nejužším místě dosahuje šířky 1,7 metru, v nejširším až tři metry. „Zábradlí nemá funkci zabránění střetu s vozidlem. Projektant vyhodnotil, že je to bezpečné vzhledem k tomu, že tam jsou dobré rozhledové poměry a je tam rychlost 50 km/h,“ uvedl Scheinherr na dotaz, proč chodník od husté dopravy neoddělují žádná svodidla nebo zábradlí.

Řidiči přitom nepřijdou ani o jeden ze tří jízdních pruhů, které na magistrále v sousedství Státní opery jsou. Praha nechala upravit pouze jejich šířku. Pravý jízdní pruh ale zůstane i nadále širší, aby mohly místem bezpečně projíždět autobusy.

Řidiči v Praze můžou od pondělí po víc než dvou týdnech znovu také projíždět i Malou Stranou a po Smetanově nábřeží. Obě místa magistrát uzavřel původně kvůli opravě tramvajových kolejí. Po jejím dokončení omezení prodloužil, a průjezd umožnil jen rezidentům. Vedení města teď chce vyhodnotit, jestli by se vyplatilo omezit dopravu v centru trvale, řekl náměstek pro dopravu.

autoři: Vojtěch Šrámek , jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio