Zápisy do 1. tříd začaly. Od letoška přinášejí řadu novinek

4. duben 2017

Až do loňska se zápisy konaly už na začátku roku, od teď jsou termíny až v dubnu. Změna termínu dětem podle pedagogů a psychologů prospěje, protože děti v předškolním věku dozrávají doslova ve skocích. Zápisy ale od letoška přinášejí i další změny.

Povinnost přihlásit své dítě k povinné školní docházce mají rodiče, jejichž dítě dosáhne věku šesti let do konce srpna (tedy děti narozené od 1. 9. 2010 do 31. 8. 2011). Pokud tak neučiní, podle školského zákona jim hrozí až pětitisícová pokuta. Další novinkou je, že děti se samotného zápisu zúčastnit nemusí. Stačí, když je k povinné školní docházce zapíše zákonný zástupce, který s sebou do školy přinese rodný list dítěte a potvrzení o jeho trvalém bydlišti. Na některých školách je možné se k zápisu „objednat“ elektronicky na určitou hodinu.

Pokud máte závažný důvod, proč se k zápisu nemůžete dostavit ani v jednom z vypsaných termínů, domluvte se telefonicky nebo emailem s vedením školy na podmínkách, za jakých váš zápis proběhne. „Jestli máte pochybnosti, zda je vaše dítě na školu připravené, nebo zda by pro něj bylo lepší ještě si jeden rok užít „školkový“ život plný her, navštivte odborníka. Nejčastěji to bývá psycholog nebo speciální pedagog v Pedagogicko psychologické poradně. Tento odborník provede diagnostiku školní zralosti a doporučí vám další postup. Tedy zda je pro vaše dítě vhodný odklad školní docházky, nebo ne. Každopádně byste z poradny měli odcházet bohatší o informace, na čem je třeba ještě pracovat a jak vaše dítě dále podporovat,“ říká Jana Kovaříková, speciální pedagožka vzdělávací společnosti Scio.

Pro odklad školní docházky je ideální, pokud se už u zápisu vyřídí všechny potřebné formality. Je nutné doložit potvrzení o odkladu školní docházky od příslušné školského poradny a od odborného lékaře nebo klinického psychologa. Pokud je toto splněno, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok. Je tedy důležité si uvědomit, že zápisy v žádném případě neplní funkci diagnostickou, dokonce ani není nikde legislativně ukotveno, co by měly školy u zápisu pomocí různých aktivit zkoumat.

Vybírat školu je možné z celé široké palety. Jistotu, že se na ni ale vaše dítě dostane, máte jen u školy spádové. U ostatních záleží na kapacitě či na dalších podmínkách, které si školy stanoví.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.