Zdejší divočinu se snažíme kultivovat, ale zároveň ji neztratit, říká spoluzakladatel Přístavu 18600 Jindřich Krippner

22. květen 2024 13:00

Původně bylo u cyklostezky v blízkosti Vltavy v Karlíně jen křoví a nepořádek. Místo využívali pro přespání lidé bez domova. Dnes tady můžete posedět s přáteli, koukat na řeku nebo sem zajít na kulturu.

„S partou kulturních manažerů a dalších umělecky aktivních lidí jsme objevili opuštěnou louku v Karlíně. Bylo to bývalé seřadiště vlakového nádraží. A řekli jsme si, že by bylo fajn tady udělat něco pro lidi a i pro nás,“ říká spoluzakladatel Přístavu 18600 Jindřich Krippner.

Shodou okolností mu tehdy končil letní program na piazzetě Národního divadla, který realizoval se Štěpánem Kubištou. „Zrovna jsme odcházeli, a tak jsme ten projekt na rozvoj veřejného prostoru přenesli na tuhle louku. Podstatou bylo, že se kultura, tedy koncerty, divadlo, ale i přednášky, použije jako nástroj na oživení veřejného prostoru,“ doplňuje Krippner.

Přístav 18600

Za deset let fungování se prostor Přístavu 18600 výrazně proměnil. Jinřich Krippner ale vysvětluje, že při úpravách postupují citlivě. „Chodí sem lidé a musí to pro ně nějakým způsobem fungovat. Ne každý je totiž připravený na divočinu. Takže my se ji snažíme kultivovat, ale zároveň ji neztratit.

Co všechno z kulturního programu aktuálně Přístav 18600 nabízí? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Sabiny Vosecké.

autoři: Sabina Vosecká , JMys
Spustit audio