Zpěvák Václav Noid Bárta: Díky dceři začínám psát v „dur“

9. prosinec 2018

Narodil se v Praze do muzikantské rodiny a už jako dítě se začal hudbě věnovat. Působil v řadě kapel a ztvárnil mnoho rolí v muzikálech. Kromě toho vydal i dvě sólová alba a skládá i hudbu k filmům. O svých životních křižovatkách se rozpovídal Václav Noid Bárta.

Zpěvákem chtěl být od svých 4 let. Ostatně v muzikantské rodině, do které se narodil, to ani nemohlo být jiné. „Kariéru jsem zahájil ve svých pěti letech turné po Americe a teď už to jde jenom dolů,“ směje se známý zpěvák.

Tatínkovou zásluhou má spoustu nevlastních sourozenců. S otcem žil jen do svých 12 let. Pak otec rodinu opustil a zpěvák mu to měl dlouho za zlé. „Odnesl jsem si z toho spoustu ošklivých zážitků a nepříjemných věcí, kterých jsem se později horko těžko zbavoval. Nicméně teď už mám všechno vyřešené a dokonce se mi povedlo po letech rodiče usmířit a byli jsme i na společné dovolené,“ vypráví s tím, že je s otcem po deseti letech, kdy spolu nemluvili, dala dohromady hudba.

Zásadním bodem v jeho hudebním směřování bylo, když jako čtrnáctiletý viděl představení Jesus Christ Superstar ve Spirále. „Tehdy jsem si řekl, že tohle prostě musím jednou dělat. A ono se mi to povedlo.“ Muzikálů má dnes za sebou hodně, ale jak sám říká je hodně vybíravý. „Naštěstí jsem nikdy nehrál v muzikálu, který by byl premiérou a derniérou zároveň. Navíc jsem se rozhodl, že pokud to bude možné, budu hrát jen v Karlínském divadle, protože tam je kvalita.“

Hudba je podle něj matematika, která se dá udělat i automaticky, je to ale komplikovanější. „Svoje nejoblíbenější melodie jsem složil v noci, kdy se mi zdály. Tam vždycky zafunguje to spojení s vesmírem.“ Když chce člověk složit hit, musí podle Václava Noida Bárty trochu snížit svoje muzikantské ambice, aby se zkrátka zavděčil většinovému publiku. Spoustu věcí má proto schovaných v šuplíku a využívá je třeba, když tvoří hudbu k filmu. Jeho tvorbu kromě jiného ovlivnilo i narození milované dcerušky „Určitě teď dávám do hudby jiné emoce. Díky Terezce už začínám skládat i v dur.“

V pořadu Až na dřeň vyprávěl Václav Noid Bárta i o tom, jak s jeho kariérou zatočilo manželství s Lucií Bílou a proč už nechce vydávat klasická CD.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioarchivu a nezapomeňte se podívat také na videozáznam.

Spustit audio