Alena Mornštajnová o nejnovější knize Listopád: Myslela jsem si, že to pro mě bude velké sousto

1. květen 2021

Hostem Lenky Vahalové byla tentokrát spisovatelka Alena Mornštajnová. Vyprávěla o své nejnovější knize Listopád, o vlastním prožívání revoluce nebo o tom, co k psaní knih potřebuje.

Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, následovaly knihy Hotýlek, Hana, Strašidýlko Stráša a Tiché roky. Letos spisovatelce vyšla další kniha – Listopád. „Listopád je o tom, co by se asi stalo, kdyby se sametová revoluce v listopadu 1989 nepodařila a komunisté by i nadále zůstali u moci,“ představuje román Alena Mornštajnová.

Pád komunistické vlády pro ni byl prý do jisté míry překvapením. „Já jsem žila s přesvědčením, že asi celý život strávím v totalitním režimu, že celý život budu žít v socialismu. A když potom došlo k těm listopadovým událostem, tak jsem to sledovala trošku s takovým překvapením,“ přiznává.

Nápad na zpracování tohoto tématu měla v hlavě už dlouho. „Já jsem si pořád myslela, že to pro mě bude velké sousto, přeci jenom jsem se vždycky víc držela skutečnosti, a tak jsem si říkala, že možná někdo na to téma něco napíše. A když nikdo nic nenapsal, tak jsem to zkusila já.“

Správné duševní rozpoložení

„Zjistila jsem, že ke psaní není potřeba jenom čas, ale i takové určité duševní rozpoložení, a k tomu mi napomáhá i setkávání s jinými lidmi, což doteď není až tak lehké. Zjistila jsem, že takové posezení s přáteli v kavárně je mnohdy velkým zdrojem inspirace a duševní očisty a odpočinku, který mi v tom lockdownu hodně chyběl,“ komentuje poslední rok spisovatelka.

Čím se při psaní nové knihy inspirovala? Kterým životním pravidlem se řídí? A kdy by se mělo začít natáčet filmové zpracování knihy Hana? Poslechněte si rozhovor se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou.

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio