Armáda spásy spouští sedmý ročník projektu Nocleženka. Darovaná stokoruna zajistí člověku v nouzi noc v teple i další pomoc

3. listopad 2022 10:04

Kvůli zdražování je větší zájem o některé služby Armády spásy. Více lidí chodí do denních center a více jich také žádá o potravinovou pomoc. Těm, kteří nemají peníze ani na přespání v teple, pomůže i letos projekt Nocleženky. Poukazy na přespání Armáda spásy rozdává už posedmé v řadě.

Čtěte také

Jana skončila na ulici kvůli psychickým problémům, do Armády spásy se chodí vyspat. Teplou postel, jídlo a čaj má díky Nocleženkám. „Tady jsem prakticky doma, považuju to za velkou pomoc. Přespávám tady od září,“ vypráví.

Nocleh stojí od 20 do 45 korun, Jana a někteří ostatní ale tolik peněz nemají, díky poukazu dostanou přespání zdarma. Nocleženek rozdá Armáda spásy za jednu sezonu asi 25 tisíc, zatím má na zimu připravené asi 4 tisíce.

Noclehárna jako první krok

„Oproti letním měsícům, které byly extrémně teplé, vidíme, že poptávka po noclehárně stoupá. Pokud nemáte kde spát, tak těžko můžete řešit zdravotní stav nebo dluhy. Ta noclehárna může být takovým prvním krokem k nalezení stability,“ popisuje ředitelka holešovického centra Armády spásy Jitka Modlitbová.

Čtěte také

Nocleženka stojí 100 korun a koupit se dá přes webové stránky projektu. „Pořád si říkám, že těch sto korun ještě pro většinu těch dárců není ohrožující částka,“ myslí si ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Podle něj se na Armádu spásy obrací stále více lidí. „Například denní centra jsou více okupována a jsou větší požadavky na potravinovou pomoc.“ Tu Armáda spásy zajišťuje spolu s potravinovými bankami.

Poslechněte si celou reportáž z holešovického centra Armády spásy.

autoři: Marie Veselá ,
Spustit audio

Související