Bílé fazole s párkem. Vzpomínka na konzervu

Na konzervu s názvem Trenčianský párok s fazuľou si určitě každý vzpomene. Často nás provázela na cestách a někdy se hodila i doma, když nebyl čas na dlouhé vaření. Vyrábí se stále. 

Ingredience
  • 400 g bílých suchých fazolí
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 2 - 4 stroužky česneku
  • 1 ½ l masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • cukr, mletý pepř, ocet, sůl
  • 300 g kvalitních párků nebo šunkové klobásy

Přebrané fazole vypereme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do studené vody. Poté z nich slijeme vodu a uvaříme je do měkka ve vývaru. Měkké necháme na sítu okapat, ale vývar z nich nevyléváme. Dobře uvařené fazole musí být měkké, nikoliv rozvařené.

Na sádle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přidáme sladkou i pálivou mletou papriku, mouku a rajčatový protlak. Za stálého míchání přilijeme studený vývar z vařených fazolí a chvíli povaříme. Když omáčka zhoustne, přidáme okapané vařené fazole a na silnější kolečka nakrájené párky nebo klobásy. Silně prohřejeme. Na závěr dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a octem.

Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.

autor: iko