Bryan Adams slaví kulatou 60!

5. listopad 2019

Narodil se v kanadském Kingstonu 5. listopadu 1959. Doma v Kanadě a v USA se proslavil hned svým třetím albem z roku 1983 Cuts Like a Knife.

Celosvětovou slávu mu přineslo hned následující LP Reckless s megahity Summer Of ´69, Run To You nebo Heaven. Od té doby se stal Bryan Adams hvězdou první velikosti a všechna následující alba přinesla vždy několik světových hitů, tím asi největším byl song z filmu Robin Hood – Král zbojníků – (Everything I Do) I Do It For You, který se stal rekordmanem mnoha hitparád. Za své příspěvky hudbě získal Adams řadu ocenění a nominací, včetně 20 cen Juno, 15 nominací na cenu Grammy včetně vítězství za nejlepší píseň právě zmíněné (Everything I Do) I Do It For You . Rovněž získal řadu MTV Awards, American Music Awards, tři ceny Ivor Novello a byl pětkrát nominován na ceny Golden Globe Awards a třikrát na ceny Academy Awards za své filmové písně. Adams byl vyznamenán Řádem Kanady a Řádem Britské Kolumbie za příspěvky populární hudbě a filantropii prostřednictvím své vlastní nadace, která pomáhá zlepšovat vzdělávání lidí po celém světě. Má i svou hvězdu na hollywoodském chodníku.

Bryan Adams je jedním z nejprodávanějších kanadských hudebníků všech dob, prodal více než 75 milionů nahrávek po celém světě a právě v úterý si jeho největší hity připomeneme ve vysílání Rádia DAB Praha. Každou hodinu Vám zahrajeme jeden z celé kariéry, která trvá už skoro 40 let.

autor: Petr Jungmann
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.