Budoucí řidiče čeká nová podoba závěrečných zkoušek v autoškole. V testech budou také videa

20. leden 2022

Každý, kdo chce v Česku dostat řidičský průkaz, musí projít také písemným testem. A právě jeho podobu teď Ministerstvo dopravy upravuje. Přidává novou sadu otázek a s nimi i úplnou novinku - poprvé budou mít studenti v testu i videa.

Čtěte také

Sedíme v autě za volantem, před námi za čelním sklem ubíhá virtuální cesta. Vidíme ji i ve zpětných zrcátkách, rychlost auta nám ukazuje tachometr. Projíždíme přes tramvajové koleje, po zimní cestě, nebo kolem chodce se sluchátky na uších. Sestřih videí Ministerstva dopravy ukazuje to, co od 13. února uvidí každý u závěrečných testů v autoškole.

„Buď mu to můžeme vykládat zákonem a citovat mu paragrafy, nebo ho přeneseme psychicky do nějaké reálné situace,“ konstatuje předseda Asociace autoškol Aleš Horčička. Video je na obrazovce asi deset vteřin, pak se ukáže otázka se třemi možnostmi odpovědí. Testem má budoucí řidič ukázat, že si umí v provozu poradit.

„Snažíme se poukázat na různé situace, které běžně na silnicích zažíváme, ale u praktické zkoušky ten žadatel třeba to štěstí, že by potkal chodce se sluchátky, nemá. My ale potřebujeme, aby znal to správné řešení,“ doplňuje. Ministerstvo přidalo i 35 nových textových otázek s obrázky. Budoucí řidiče mají co nejvíc dostávat do reálných situací.

Otázky i situace ve videích vymýšleli odborníci z autoškol, z dopravní policie nebo z Ministerstva dopravy. Resort chce větší bezpečnost na silnicích i modernější výchovu nových řidičů, jak popisuje ministr dopravy Martin Kupka z ODS: „Chceme, aby ty video otázky dokázaly připravit řidiče i na situace, kterých se obávají, nebo které jim nejsou vlastní. A vpravit je do složitějších dopravních situací ve větších městech.“

Novou testovací sadu otázek včetně videí si můžou lidé vyzkoušet na webu noveotazky.cz.

autor: Marie Veselá
Spustit audio