Do části centra Prahy v noci autem nedojedete, platí tam noční zákaz vjezdu. Řidiči ho zatím příliš nerespektují

25. červenec 2024 10:00

V centru Prahy nově platí noční zákaz vjezdu. Řidiči nesmějí vjíždět do zóny mezi nábřežím, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Praha 1 tím chce zklidnit oblast s řadou nočních podniků. První noc platnosti na to ale řidiči ohled příliš nebrali.

Pracovníci pražské Technické správy komunikací dokončili 24. července dopravní značení, které zavádí zákaz vjezdu aut mimo dopravní obsluhy do Dlouhé ulice na Starém Městě a jejího okolí mezi 22:00 a 06:00. Opatření tím vstoupilo v platnost.

Zákaz vjezdu mezi 22:00 a 06:00 se týká oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou ulicí, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Jeho cílem je omezit hluk z aut, který v noci ruší místní obyvatele. Na ten si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé ulice, kde se nachází velké množství nočních podniků. Noční zákaz vjezdu platí pro vozidla mimo dopravní obsluhu, do které spadají například rezidenti s trvalým pobytem v dané lokalitě či vozy taxi. 

Pokuty byly zatím mírné

„Omezení vjezdu do části Starého Města budeme v nočních hodinách řešit buď na oznámení, a to jak na tísňovou linku 156, tak hlídkám v terénu, samozřejmě budeme oblast kontrolovat i v rámci běžného výkonu služby. Žádné cíleně zaměřené kontroly ale neplánujeme,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

První noc platnosti zákazu ho porušila řada řidičů, hlídky městské policie byly ale zatím shovívavé. Pokuty za porušení zákazu ukládaly ve spodní části možné sazby.  

Městská část Praha 1 si teď chce nechat na vyhodnocení účinnosti opatření zhruba půl roku. „Poté může dojít ke zpřísnění“, uvedl nezávislý radní pro dopravu Vojtěch Ryvola. Každopádně už teď řidiče na zákaz při plánování cesty upozorní i některé mobilní navigace.

autoři: Jakub Vik , jmy | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio