Budovu Sněmovny zdobí dílo streetartového umělce. Zobrazuje dívku z kyjevského krytu

27. únor 2023 09:23

Výročí začátku války na Ukrajině si v pátek 24. února připomněla i Sněmovna, která při té příležitosti vystavila ojedinělé dílo streetartového umělce ChemiSe. Malbu, která vyobrazuje dívku z kyjevského bunkru, odhalila předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a zástupce ukrajinského velvyslanectví v České republice Vitalij Usatyj. Kromě toho uctili poslanci památku obětí také minutou ticha na začátku schůze.

Dílo bude k vidění i po celý následující měsíc, až do 24. března, na sněmovním balkonu nad Malostranským náměstím.

„V uplynulých dvanácti měsících jsme byli svědky barbarského běsnění ruské armády, která za sebou nechává spoušť, zkázu, která vraždí a mrzačí nevinné civilisty a páchá neprominutelné válečné zločiny. Viděli jsme ale i nezdolný odpor ukrajinského národa v čele s jejich prezidentem,“ řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Na budově Sněmovny připomíná odvahu Ukrajinců malba Amélie. Autor ChemiS

Streetartový umělec ChemiS, pravým jménem Dimitrij Proškin, vytvořil na datum výročí ruské invaze speciální dílo. Inspirací mu byla sedmiletá ukrajinská holčička Amelia, která na začátku války zpívala z kyjevského krytu písničku Let it go z populárního animovaného filmu Ledové království. Video ihned obletělo svět a dojalo miliony lidí.

autor: Zuzana Miková | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio