Česky nemluví, ale chodí do školy. ZŠ Marjánka zajišťuje intenzivní jazykové kurzy pro děti cizinců

4. květen 2022

Děti cizinců dojíždí z celé Prahy každý den za výukou českého jazyka do Základní školy Marjánka na Břevnově. Ta totiž jako jediná v metropoli nabízí speciální program placený magistrátem. Nejdřív děti česky téměř neumí. Po půl roce intenzivního kurzu se už můžou částečně zapojit do běžných tříd s ostatními školáky.

„Já jsem Milan z Maďarska, když jsem přišel, tak jsem uměl jenom dobrý den, na shledanou a ahoj,“ představuje se jeden z chlapců. Spolužáky má třeba z Albánie nebo Japonska. „V nulté fázi jsou děti vyndány z procesu školy a jsou jenom v češtině pro cizince. V inkluzi už navštěvují některé předměty a dostávají známky,“ popisuje jejich učitelka Anna Slabá.

Kurzy českého jazyka jako dlouhodobý program

Speciální program vyučují pedagogové pod vedením ředitelky Anny Niklové asi dvanáct let. „Začali jsme s tím z nutnosti, protože nám vadilo, že ty děti nejsou plnohodnotně zapojené do výuky a vstup k té češtině je pro ně neuvěřitelně komplikovaný.“

Ve škole mají také třídu pro ukrajinské děti, ty má na starosti Alžběta Krvánek Václavíková. „Tady máme první třídu a holky ze druhé třídy, pracuji s nimi druhý týden. Myslím, že je pro ty děti nejdůležitější, aby byly v českém prostředí. Protože tady jsou i děti, které neumí číst a psát, takže ony si to nepřečtou, nenastudují. Ony to prostě potřebují zažít,“ vysvětluje. Z více než 600 dětí je žáků cizinců 160.

Poslechněte si celou reportáž ze ZŠ Marjánka.

Spustit audio