Chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem

podle paní Vlasty Chaurové(další z vítězných receptů letošního kulinářského klání v Horušanech u Přeštic konaného 6.10. 2012)(poznámka: autorka receptu uvedla, že tento pokrm připravuje hodně odhadem)

Suroviny na přibližně 4 porce :

500 g syrových brambor (asi 6 větších brambor)
1 větší brambor uvařený ve slupce
250 g hrubé mouky 1žloutek sůl 1 lžíce sádla 500 g vařeného uzeného masa 600 g kysaného zelí 1 menší syrový brambor podle chuti cukr a sůl 5 cibulí 2 lžíce sádla

Postup:

Nejprve doměkka uvaříme zelí, které podle chuti osolíme, osladíme a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem. Do zelí nedáváme ani cibuli, ani
jíšku, ani tuk!

Syrové brambory oloupeme, najemno nastrouháme a necháme je asi 10 – 15 minut odstát. Poté je přes cedník lehce vymačkáme a dáme do mísy. Ve slupce vařený a dobře vychladlý brambor oloupeme, nastrouháme a spolu se žloutkem a solí přidáme k syrovým nastrouhaným bramborám. Nakonec přidáváme za stálého míchání mouku, až vznikne hustší těsto. Těsto přeneseme na prkénko, vytvoříme váleček o průměru cca 2 cm a ten rozdělíme na stejné, asi 3 cm dlouhé kousky. Mokrýma rukama tvoříme z nakrájených kousků šišky, které vkládáme do vařící vody. Ode dna je opatrně adzvedneme a vaříme 8 – 10 minut. Jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené. Doporučení: nejprve zkusíme uvařit jednu šišku, zda se těsto nerozvaří. Podle potřeby možno přidat mouku.

Do větší nádoby, nejlépe pekáče, dáme sádlo, které rozehřejeme. Uvařené šišky scedíme a dáme je do pekáče se sádlem, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a uvařené kysané zelí. Vše dobře, ale opatrně promícháme a nakonec pokrm posypeme na kostičky nakrájenou a na sádle osmaženou cibulí.

Celková doba přípravy cca 1 - 2 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.