Dabuje Vočka v seriálu Simpsonovi, teď bude promlouvat k cestujícím. Novým hlasem MHD je herec Jan Vondráček

28. červenec 2022 14:53

Přes čtvrt století namlouvala Dagmar Hazdrová názvy zastávek pražských tramvají a autobusů. Od letošního podzimu ji ale postupně vystřídá herec Jan Vondráček. Lidé ho zvolili v anketě Dopravního podniku hl. m. Prahy. Během srpna začne přemlouvat přes 13 tisíc názvů zastávek a další informace, třeba o změně trasy nebo tarifního pásma.

Nový hlas bude znít v tramvajích a autobusech, které spadají do systému Pražské integrované dopravy, tudíž částečně i ve středních Čechách. Herce znají lidé z několika divadelních scén, filmů, ale i jako dabéra  třeba v seriálu Simpsonovi promlouvá jako hospodský Vočko.

„Jsem velmi rád, že se můžu zúčastnit toho, že budu v podstatě polidšťovat stroje. Když si to člověk vezme, tak v tramvaji a v autobuse jsou cestující, ale ten stroj sám o sobě má pouze dva nosiče lidskosti. Což je řidič a pak je to ten hlas, který vám řekne stanici,“ komentuje své vítězství Jan Vondráček. Jeho hlas zvolilo v anketě přes 124 tisíc lidí z celkových 213 tisíc.

Dagmar Hazdrová předá žezlo v namlouvání informací pro cestující herci Janu Vondráčkovi

Původně se zastávky v hromadné dopravě nehlásily vůbec. První pokusy začaly v 50. letech, kdy názvy oznamovali řidiči. První předtočené nahrávky zněly v roce 1974 a v metru. Hlas Dagmar Hazdrové slýchávají cestující od roku 1996.

Není ale v pražské hromadné dopravě jediný. Na zelené lince metra A zní z reproduktorů Světlana Lavičková, na trase B Eva Jurinová a na lince C Tomáš Černý. Hlas Jana Vondráčka uslyší cestující nejdřív v tramvajích a to na podzim. Od příštího roku ho dopravní podnik nasadí i do autobusů.

Hlasem č. 1 byla Jitka Moučková, herečka a dabérka, český hlas Scarlett Johansson, Naomi Watts, Rachel Weisz nebo Kalley Cuocco, která se proslavila rolí Penny v legendárním seriálu Teorie velkého třesku. Hlasovalo pro ni bezmála 20 tisíc, tj. 10 % respondentů.

Hlasem č. 2 byl Jan Vondráček, herec a dabér, český hlas Chrise O'Dowda, Bradleyho Coopera nebo Morrise „Vočka“ Szyslaka ze seriálu Simpsonovi. Získal absolutní většinu hlasů, více než 62 %, hlasovalo pro něj celkem 124 316 respondentů a anketu díky tomu jednoznačně vyhrál.

Hlasem č. 3 byla Anna Císařovská, herečka, dabérka a moderátorka, spoluzakladatelka Divadla X10, pro kterou hlasovalo téměř sedm tisíc, tj. zhruba 3,5 % respondentů.

Hlasem č. 4 byl Jakub Stárek, dabér a moderátor, který získal bezmála 50 tisíc, tj. více než čtvrtinu hlasů.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio

Související