Desítky lidí strávily noc na ulicích, aby se vžily do situace lidí bez domova

20. listopad 2015
Zprávy

Dvacítka Pražanů si v noci na dnešek vyzkoušela, jaké je to trávit čas na ulici jako bezdomovci. Příležitost jim k tomu dala Armáda spásy, která pořádala další ročník Noci venku. Zájemci mohli ulehnout na kartony a seznámit se s příběhy skutečných lidí z ulice. Noc na ulici v hlavním městě strávil i náš kolega Zdeněk Vesecký.

Spolu s dvaadvaceti dalšími lidmi přespal u kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Kromě nich tam přespalo pět skutečných lidí bez domova. Večer strávili povídáním o jejich osudech. „První zimní období, který jsem strávil venku, bylo, když jsem měl těžkou depresi. Tak jsem se radši nechal zavřít,“ vypráví osmapadesátiletý Emil.

Lidé spali ve spacácích, pod které si na doporučení lidí z ulice dali karton, přesto nad ránem už prý bylo trochu chladno. Podle lidí, kteří ale budou trávit noci bez střechy nad hlavou i v dalších dnech, byla noc teplá a libovali si, že přestalo pršet. Déšť a vlhkost je pro ně totiž horší než mírný mráz.

„Asi to nezměníme tím, že tady přespíme, to je jasný, ale když i dvacet lidí si něco uvědomí, tak to podle mě význam má,“ říká národní ředitel Armády spásy František Krupa.

Za přespání na ulici museli zájemci „zaplatit“, a to darováním volně prodejných léků, které se teď s přicházející zimou budou hodit. Kapky proti rýmě, léky na nachlazení, vitamíny nebo i hygienické pomůcky donesli i ti, kteří venku spát nechtěli. Další příchozí pak donesli oblečení. K tomu lidé na místě mohli kupovat takzvané nocleženky, které bezdomovcům rozdávali, a ti je pak použijí jako vstupenku do azylového centra v Holešovicích.

Nocleženka pro bezdomovce
autoři: Zdeněk Vesecký , jku
Spustit audio