Do tzv. RE-USE pointů můžete odnést starší věci a dát jim druhou šanci. V Praze jsou zatím tři, magistrát je chce rozšířit

21. červenec 2021

V hlavním městě fungují při třech sběrných dvorech i takzvané RE-USE pointy. Do nich mohou lidé přinést své věci, které ještě mohou posloužit ostatním. Praha plánuje tento projekt rozšířit.

Rozšíření RE-USE pointů je součástí Klimatického plánu hl. m. Prahy. Ta tak chce přispět ke snížení vzniku nového odpadu. Zatím je najdete ve třech sběrných dvorech – v Záběhlicích (Praha 4), ve Vysočanech (Praha 9) a v Horních Počernicích (Praha 20).

Čtěte také

Smyslem tohoto projektu je podle magistrátu naučit občany dávat svým věcem druhou šanci. Mnohdy totiž mají delší životnost, než na jakou je lidé chtějí využívat, a míří tak na skládky nebo do spalovny. „Jsou to například knihy, jízdní kola, hračky nebo nábytek. My to potom vyfotíme a nahrajeme do speciální aplikace,“ popsal fungování re-use pointů ve vysílání Rádia DAB Praha mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Věci jsou nabídnuty nejpotřebnějším i široké veřejnosti

Odložené věci jsou nejprve nabídnuty nejpotřebnějším. „V první fázi je tedy například nábytek nabídnut neziskovým a charitativním organizacím. Pokud ty do čtrnácti dnů neprojeví zájem, je věc nabídnuta bezplatně široké veřejnosti prostřednictvím webu,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). „Chceme dát lidem možnosti, jak si dnes pořídit nábytek a další vybavení domácností z druhé ruky, anebo se ho ekologicky zbavit,“ dodává.

Součástí projektu RE-USE pointů by v budoucnu měla být i podpora pořádání tzv. swap akcí, kde si lidé budou moci směnit vybavení domácnosti nebo třeba hračky.

autor: ech | zdroj: MHMP
Spustit audio