Dort pro Annu Matjejevnu Pavlovu - dort Pavlova
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
4 bílky
375 g krystalového cukru
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 lžička vinného octa
1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
500 ml smetany ke šlehání
jahody, maliny, kivi,…
Postup:
Z bílků se solí ušleháme tuhý, ale měkký sníh, do kterého postupně zašleháváme krystalový a vanilkový cukr, ocet a kukuřičný škrob. Na pečící papír si nakreslíme kruh o průměru cca 23 cm. Do vyznačeného kruhu naneseme sněhovou hmotu a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Troubu zahřejeme na 150°C, vložíme plech se sněhovou hmotou a pečeme zprvu 15 minut, potom snížíme teplotu na 100°C a pečeme - sušíme další hodinu. Pak troubu vypneme a korpus necháme v troubě vychladnout. Studený ozdobíme šlehačkou a ovocem. V zimním období můžeme použít ovoce mražené nebo kompotované.
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.