Festival NeverMore 68 připomene 55. výročí okupace Československa. Nese podtitul Dezinformace

21. srpen 2023 10:30

Dnešní 55. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území někdejšího socialistického Československa připomene speciální akce NeverMore 68. Začíná od 16 hodin na pražském Výstavišti a navazuje na festival, který se tam odehrál pod stejným názvem i loni. Letošní program je víc zaměřený na mluvené slovo a téma dezinformací.

První ročník NeverMore 68 začal loni jako hudební, pouze mezi vystoupeními byli pozváni hosté, kteří se k tématu vyjadřovali.

„I vzhledem k tomu významu výročí jsme v letošním roce zvolili trošku jiný formát. Sice jsou stále součástí programu hudební vystoupení, ale co se objemu týče, tak mnohem výraznější jsou ty nehudební, máme takzvanou podcast stage,“ vysvětluje programová manažerka Výstaviště Praha Barbora Šubrtová.

Historické souvislosti připomene na Výstavišti také tank T-55, který se účastnil okupace v roce 1968, a dvě fotografické výstavy.

Nechceme, aby se to opakovalo

V hudební části se mohou návštěvníci těšit na kapelu I Love You Hunny Bunny nebo uskupení Tamara. „U stánku Díky, že můžem bude probíhat busking, takže tam bude další forma koncertu,“ dodává Barbora Šubrtová s tím, že vstup na akci je zdarma.

„Jenom chceme, aby všichni přišli a sdíleli s námi ten program, připomněli si tohle výročí a odnesli si z toho jasný pocit, že už never more. Už nechceme, aby se nám tohle někdy opakovalo.“

Letošní ročník připravilo Výstaviště Praha ve spolupráci s Ústavem nezávislé žurnalistiky, spolkem Díky, že můžem a Českým rozhlasem, program na Výstavišti začíná v 16 hodin.

Od 18:10 do 19:00 je naplánováno živé vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál s moderátorem Janem Pokorným. Pozvání přijali nejen historici a rozhlasoví pamětníci, o odkazu pro současnou mladou generaci bude hovořit Ester Valtrová z Díky, že můžem.

Spustit audio