Francouzský cibulový koláč
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 5 lžic vody
- 100 g másla
- sůl
Suroviny na nádivku:
- 1kg cibule šalotky (může být i více)
- 3 lžíce másla
- 250 ml 30% smetany
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- 120 g strouhaného sýra typu ementál
- sůl
Postup:
Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto. Dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli.
Plech nebo pekáč vymastíme a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech, několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme cca 45 minut při 200°C. Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Cibulový koláč je vhodný jako teplý předkrm nebo lahodná večeře. Výborně se hodí jako pochoutka k vínu či pivu.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka