Historická tramvajová linka křižuje ulice Prahy. Míjí známé památky a nabízí pohledy na Vltavu

12. červen 2024

Krásy naší metropole si můžete prohlédnout nejen při procházce Prahou, ale také z okna tramvaje. Když nastoupíte do jednoho z historických vozů na trase linky 42, vychutnáte si pohled na nejkrásnější dominanty Prahy a také výhledy na řeku Vltavu. Linka je v provozu po celý rok, každý den. Se čtyřiadvacetihodinovou jízdenkou můžete na trase okružní jízdy nastoupit nebo vystoupit kolikrát chcete.

Historická linka číslo 42 má denně 12 spojů. „Ty liché jsou provozovány vozy typu T z 50. až 70. let minulého století,“ říká Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla Dopravního podniku hlavního města Prahy. „Nejčastěji se tam v současné době objevuje tramvaj T3, nejstarší té trojka na světě z roku 1962, a pak tramvaj K2 ze 70. let. Na tom druhém pořadí, které jezdí sudé spoje, se objevují dvounápravové vozy vyrobené od roku 1915 do roku 1930 a vlečné vozy, které jsou vyrobené po roce 1930.“

Nastoupit a vystoupit je možné na kterékoliv zastávce této okružní linky, která začíná a končí na pražském Dlabačově. Jízdenka platí 24 hodin, v tomto časovém úseku můžete tedy jet historickou tramvají několikrát. Když si například jízdenku koupíte jeden den odpoledne, platí vám i následující den, až do času nákupu.

O víkendech a svátcích platí jízdenka i na další historické linky, tramvajovou linku číslo 41 a autobusovou linku K, která jezdí ze Strahova ke kostelu svatého Matěje a zpět. Jízdenku lze zakoupit přímo v tramvaji a zaplatit v hotovosti nebo kartou. Pořídit ji můžete i v předprodejích, třeba u Prague City Tourism. Historická linka č. 42 je totiž společným projektem dopravního podniku a této organizace.

Průvodčí cestou vypráví o vozech, kterými se cestuje

Průvodčí tramvaje i průvodci Prague City Tourism ochotně odpoví na všechny vaše dotazy týkající se historických vozů i pražských památek, které tramvaj míjí. Navíc se stanete středem pozornosti, protože krásným historickým vozům mávají nejen děti, ale i dospělí.

Sledujte aktuální jízdní řád i trasu linky, která může být ovlivněná výlukami v pražské hromadné dopravě.

Spustit audio