Hranice v Praze se měnit budou

24. září 2004

Změně hranice mezi Prahou 6 a Suchdolem už v podstatě nic nebrání. Po suchdolském zastupitelstvu souhlasili i zastupitelé Prahy 6 s tím, aby se většina Dolního Sedlce připojila k šesté městské části.

Současně schválili také dohodu o změně hranic. Nyní musí věc projednat magistrát a katastrální úřad. Podle plánů má část Sedlce přejít pod správu Prahy 6 od ledna. Zatímco zastupitelé Sedlce přijali dohodu až po čtyřhodinovém bouřlivém jednání, jednání jejich kolegů z Prahy 6 bylo téměř bez diskuse. Šestá městská část se memorandem zaváže k tomu, že Suchdolu vyplatí investice z jeho rozpočtu do obecních budov v Dolním Sedlci od předloňské povodně do konce letošního roku. Částka se podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy bude teprve počítat. Šestá městská část také odpustí Suchdolu zbylý zhruba milion korun z půjčky, kterou mu po záplavách po poskytla.

Jednání o nové hranici vedli představitelé Prahy 6 a Suchdola na základě petice občanů Sedlce řadu měsíců. Dlouho se ale nemohli shodnout na tom, kudy povede. "Krok pro nás byl poměrně náhlý, ale jako zastupitelstvo jsme se s tím vyrovnali," řekl dnes suchdolský starosta Václav Čížek. "Záležitost jsme vyřešili tak, aby byly spokojeny obě městské části," dodal. Chalupa zdůraznil, že pod Prahu 6 přechází území, které není nijak lukrativní. Dolní Sedlec podle něj potřebuje velké investice do výstavby kanalizace, plynu nebo oprav ulic. Ačkoli ani počet místních obyvatel není velký, bydlí jich tam asi 300, jejich petici je potřeba vyhovět, dodal. Dolní Sedlec se stal součástí hlavního města a Prahy 6 v roce 1922, Suchdol o 46 let později. Pod správou Suchdola je Dolní Sedlec od roku 1990. Podle lidí podepsaných pod petici se tehdejší změna neosvědčila a přinesla jim spíše obtíže.

Spustit audio