Hřib není vhodný kandidát na primátora, Pospíšil je lepší, ale podřídíme se, říká předseda TOP 09

10. říjen 2018

Povede jednání o koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě na pražském magistrátu ke zdárnému konci? Proč byla z povolebních jednání vynechána vítězná ODS anebo páté hnutí ANO? A kdo bude primátor?

Podle lídra koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla), europoslance a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila jsou jména radních nebo primátora až na posledním místě. „Pro nás je klíčové vyjednávání o programu. Chceme podrobný itinerář konkrétních kroků, co by měla Rada hl. města Prahy dělat,“ vysvětluje.

Jsme ochotni netrvat na křesle primátora Prahy, připouští lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Komunální volby jsou za námi, a tak nastal čas povolebního vyjednávání. Přestože v Praze zvítězila ODS, první jednání o možné budoucí koalici začala mezi třemi dalšími subjekty.

Hlavní chybou předchozího vedení Prahy prý bylo rychlé sestavení Rady, „ale pak zjistili, že mají na mnoho problémů zcela rozdílné pohledy… Zjistíte to, když se podíváte na chyby, které udělala Adriana Krnáčová, a ze kterých by se jen hlupák nepoučil.“   

Nechceme se jen hádat a mít dobré fleky

„Proto to chceme mít vyjednáno a do vlády v Praze půjdeme s krizovým plánem. Protože chceme, aby si volič za čtyři roky řekl: Volil jsem dobře, tato změna přinesla nový politický styl a nová městská rada prosadila potřebné změny. Ne se jen hádat a mít nějaké fleky,“ tvrdí.

Kolem jména primátora tak zatím koalice shodu nenašla. Lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský v pondělí v Českém rozhlase Plus připustil, že je jeho iniciativa ochotna na křesle primátora netrvat. A co na to lídr koalice Spojené síly pro Prahu? „Byli bychom rádi, aby byl v čele člověk, který má zkušenosti z politiky, je konsenzuální a bude v této těžké situaci schopen náš program naplnit. Ale když si partneři budou stát za tím, že to má být Pirát Zdeněk Hřib, Pospíšil klidně může být řadovým zastupitelem,“ říká Pospíšil.

Zdeněk Hřib vs. Jiří Pospíšil

Nevedli jsme kampaň proti Pirátům, máme s nimi řadu společných bodů, tvrdí Bohuslav Svoboda (ODS)

Bohuslav Svoboda

Volby v Praze vyhrála ODS, přesto jí ale hrozí, že na Magistrátu skončí v opozici. O koalici totiž chtějí jednat druzí Piráti se Spojenými silami pro Prahu a uskupením Praha sobě.

Prý jen nechce zklamat voliče, nebo aby se tady říkalo, že Pospíšil je druhá Krnáčová. „Zdeněk Hřib podle nás není úplně vhodný kandidát a my budeme opakovat, že Pospíšil je, díky zkušenosti, lepší. Když ale bude většinová vůle jiná, podřídíme se… Neříkám to nijak zle, já si pana Hřiba lidsky vážím, ale musíme vědět, že za jeho kroky ponesou odpovědnost všichni koaliční partneři… Takže stále budu říkat, že by v čele měl stát člověk, u kterého se nemusíme obávat, že se bude za pochodu učit dělat reálnou politiku.“

Termín, do kdy by měli mít „vše vyjednáno“, ale nechtěl konkretizovat, snad do konce příštího týdne. Důležitější je prý ustavující schůze Zastupitelstva hl. m., kde se volí nová Rada i primátor, ale ta bude až začátkem listopadu.

Pospíšil vs. ODS vs. eurovolby

Nekoketuje ale i s vítěznou ODS? Po volbách se totiž sešli… „My s ODS nevyjednáváme, přestože by to našim voličům asi nevadilo. Ale ODS dnes nepřináší nabídku nějaké jiné koalice demokratických stran.“ S ODS nechce jednat ani Praha sobě, ani Piráti a do nějakého spojení s hnutím ANO zas odmítají vstoupit Pospíšilovy Spojené síly pro Prahu.

Bude pak on osobně znovu kandidovat do Evropského parlamentu? „Když budu členem Rady tak ne, když ale řadovým zastupitelem, který chodí jednou měsíčně na zastupitelstvo, tak kandidovat budu. Ale dělat primátora a europoslance určitě možné není,“ dodává Jiří Pospíšil.

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související