Zdeněk Hřib byl hostem Českého rozhlasu Plus: Primátor musí být Pirát, o mne tady opravdu nejde

11. říjen 2018

Kdo se stane primátorem hlavního města Prahy? Otázka, na kterou zatím neznáme odpověď. Nejčastěji je skloňováno jméno Zdeňka Hřiba, lídra kandidátky České pirátské strany. Ten promluvil ve čtvrtek v pořadu Interviw ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

V současné době začala jednání rodící se nové trojkoalice Pirátů, Prahy sobě Jana Čižinského a Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila. Všichni tři prý teď hledají hlavně programovou shodu, taky už ale začal boj o křeslo primátora.

Hlavní výtkou budoucích koaličních partnerů je politická nezkušenost lídra Pirátů Zdeňka Hřiba. „Má nezkušenost je pouhá mlha vypouštěná do médií. Já zkušenosti z pražské komunální politiky samozřejmě mám. Řeším ji dlouhodobě a mám v ní také výsledky,“ tvrdí Zdeněk Hřib.   

Primátor musí být Pirát

Hřib není vhodný kandidát na primátora, Pospíšil je lepší, ale podřídíme se, říká předseda TOP 09

Jiří Pospíšil

Povede jednání o koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě na pražském magistrátu ke zdárnému konci? Proč byla z povolebních jednání vynechána vítězná ODS anebo páté hnutí ANO? A kdo bude primátor?

Jako lídr kandidátky Pirátů se pak prý stále považuje za kandidáta na primátora. „Dostali jsme největší počet hlasů a tak i stále platí, že já jsem kandidát na primátora.“ Od budoucích koaličních partnerů prý ale dosud neslyšel návrh, podle kterého je pro ně nepřijatelný.

„Kdyby to mělo odblokovat jednání v koalici, tak bychom o tom jistě jednali. Zásadní ale je, že primátor musí být z České pirátské strany. O mne tady opravdu nejde. Je nutné, aby tady fungovaly nějaké zvyklosti a byla respektována vůle voličů… Ale je to k jednání s koaličními partnery,“ poprvé připustil Hřib.

Nejsem nezkušený!

Jsme ochotni netrvat na křesle primátora Prahy, připouští lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Komunální volby jsou za námi, a tak nastal čas povolebního vyjednávání. Přestože v Praze zvítězila ODS, první jednání o možné budoucí koalici začala mezi třemi dalšími subjekty.

Lídrovi kandidátky Pirátů je zatím nejvíc vyčítána nezkušenost s komunální politikou. „Třeba Bohuslav Svoboda (ODS) se stal primátorem také bez jakýchkoli formálních zkušeností z pražské komunální politiky… Já ale zkušenosti mám… Troufnu si tvrdit, že má startovací pozice je o něco lepší, než měl Bohuslav Svoboda,“ tvrdí.

Praha zažila i politicky nezkušenou Adrianu Krnáčovou (ANO), „to ale nebyl její základní problém, ani její teď už dožívající koalice. Oni totiž neměli žádnou sdílenou vizi rozvoje Prahy, ale jen sdílenou pozici pro rozdělování trafik. Tak to ale nefunguje.“

Hřib se nelíbí už ani Gazdíkovi

Nevedli jsme kampaň proti Pirátům, máme s nimi řadu společných bodů, tvrdí Bohuslav Svoboda (ODS)

Bohuslav Svoboda

Volby v Praze vyhrála ODS, přesto jí ale hrozí, že na Magistrátu skončí v opozici. O koalici totiž chtějí jednat druzí Piráti se Spojenými silami pro Prahu a uskupením Praha sobě.

K výhradám lídra koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla), europoslance a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, podle kterého je Hřib politicky nezkušený, se teď přidal i šéf hnutí STAN Petr Gazdík. Prý má strach, že lídr Pirátů bude další Krnáčovou: na začátku žádné zkušenosti, zato spousta sebevědomých prohlášení.

„My nevedeme vyjednávání s Petrem Gazdíkem… a vidím to jako nějaký místní folklór. Na Gazdíka reagují hlavně naši lidé ve Sněmovně, a on zas na ně,“ tvrdí Hřib. Protože Piráti mají zásadní problém s kumulací funkcí „a on je poslancem a zároveň radním pro školství v 300 km vzdáleném Zlínském kraji, což se podle nás nedá takto dělat. Z toho pak vyplývá názorová ne úplně blízkost. Ale jednání vedou naše vyjednávací týmy,“ dodává Zdeněk Hřib.

Jaké má doopravdy zkušenosti z pražské komunální politiky nebo ze správní rady VZP? Je mužem v pozadí e-receptu? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , lup | zdroj: Český rozhlas Plus